Научни форуми

Приносът на архим. Софроний (Сахаров) към православната духовност

Лекция на йеромонах д-р Николай Сахаров - 14 юни 2015, 18 ч., Аула на Богословския факултет на СУ

Приносът на архим. Софроний (Сахаров) към православната духовност


◊ ПОКАНА

Фондация Покров Богородичен

и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Ви канят на

Лекция на йеромонах д-р Николай Сахаров
на тема
„Приносът на архим. Софроний (Сахаров) към православната духовност“


Йеромонах Николай Сахаров – племенник на емблематичния архимандрит Софроний (Сахаров), пристига в България, за да изнесе беседи и да се срещне с българската публика в три града: София, Велико Търново и Русе. Той е доктор по богословие и е член на братството на православния манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания.

За духовната свобода, за молитвата и за измеренията на истинското покаяние в посланията на отец Софроний; за дара на прозорливостта и за плодоносното духовно наставничество – отец Николай ще сподели от личния си опит на общуването си със стареца Софроний.

В едно интервю отец Николай казва за личността на своя забележителен родственик: „Той знаеше страшно много, той беше богослов на академично ниво в пълния смисъл на думата. Отговорността, с която той стои зад всяка дума в своите книги, има академична стойност. Неговите тезиси в триадологията сега са част от академичното православно богословие. Това се вижда от трудовете на митрополит Йоан (Зизиулас), който духовно и богословски черпеше сили от отец Софроний. За това свидетелстват и съчиненията на митрополит Йеротей (Влахос) и на митрополит Калистос (Уеър), както и на много други православни богослови. Но при общуването с отец Софроний никога не сме имали усещането, че той гледа на нас отвисоко. Той често казваше: „Любовта не обича отвисоко, тя винаги се смирява пред човека”. Така и отец Софроний винаги се смиряваше пред всеки.“


Йеромонах Николай Сахаров е роден през 1966 г. в Русия. През 1986 г. получава диплома за преподавател по теория на музиката, но решава да поеме по пътя на пастирското служение.

През 1997 г. завършва магистърска степен по теология в Оксфордския университет, а през 1999 г. става доктор по богословие към същия университет с дисертационния си труд на тема „Богословието на архим. Софроний“. През 2001 г. е постриган за монах и е ръкоположен в свещенически сан. От 2004 г. е гост-преподавател в Кеймбриджкия православен институт, където изнася лекции по Нов Завет и по история на руската религиозна мисъл на XIX и XX век; изнася лекции и в Есекския университет, Великобритания, и в Московската духовна академия. Автор е на няколко книги и на множество богословски статии, публикувани на английски, руски и френски.


Кога: 14 юни, неделя, 18 ч.

Къде: Аула на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” (пл. "Света Неделя" 19)


 
Автор: Организаторите
08.06.2015 г. 16:03
Посетено: 826
Етикети: лекция, Богословски факултет на СУ, Фондация Покров Богородичен, архим. Софроний, йеромонах д-р Николай Сахаров
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/21602-prinosat-na-arhim-sofroniy-saharov-kam-pravoslavnata-duhovnost