Научни форуми

Как да говорим за политическото след закриването на политическите права на възвишеното?

Разговор върху книгите "Похищението на България" на Ани Илков и "Бакърена фабрика" на Владимир Сабоурин

Как да говорим за политическото след закриването на политическите права на възвишеното?


◊ СЪБИТИЕТО

Културният център на СУ
ви кани на

Как да говорим за политическото след закриването на политическите права на възвишеното?

Разговор върху книгите
. „Похищението на България“ на Ани Илков (2014) и
. „Бакърена фабрика“ на Владимир Сабоурин (2015)


26 май, 18:00 ч.
Нова конферентна зала, Ректорат на СУ


С участието на: Ани Илков, Владимир Сабоурин, Александър Кьосев, Кирил Василев и Венцислав Арнаудов


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ И АВТОРИТЕ

Сърцето на политическата публицистика на Ани Илков е утопично и радикално: той говори за българската политическа действителност чрез език, който най-малко бихме очаквали – езика на възвишеното. И чрез него мери мизерността на родния преход с най-високата възможна мяра, без да спестява нищо за „помътняването на живота“, за бездарието и комплексарството при превръщането на българските политически мечти в чалга-действителност.  

Подобна е и поезията на Владимир Сабоурин, шокираща и радикална. В нея има „енергетика на еротическото“, но едновременно политическа и теологическа мощ (Ани Илков). Провокативният й, понякога скандално обсценен, език е утопичен инструмент – зад него има други, високи търсения. Също като текстовете на Илков,  стихотворенията на Сабоурин поставят въпрос: какво става с нас, какво става с мисълта, с чувствата и дори с думите ни, когато не сме готови да направим нито един компромис.  

Съкровеното желание и на двамата автори е ботевско: ни повече и ни по-малко от това да изкарат българите „от Розовата долина на овчедушната глупост“. Те не се интересуват от политиката като „изкуство на възможното“, а мислят за нея като поети, т.е. невъзможно – развълнувани са от това кой би могъл да завърши българският епико-политически роман (не вулгарното четиво, с което вече свикваме) според собствената му висока копнежна мяра.

Автор: Организаторите
26.05.2015 г. 00:08
Посетено: 758
Етикети: Владимир Сабоурин, Ани Илков, Бакърена фабрика, Похищението на България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/21511-kak-da-govorim-za-politicheskoto-sled-zakrivaneto-na-politicheskite-prava-na-vazvishenoto