Научни форуми

Публична лекция на Боян Манчев на тема “Метаморфоза и желание”

В рамките на цикъла лекции „Повторение и митологии: как (не) обясняваме трансформациите?“

Публична лекция на Боян Манчев на тема “Метаморфоза и желание”


◊ ПОКАНА

Публична лекция на Боян Манчев: “Метаморфоза и желание”

21 май 2015 г. (четвъртък), 18:30 ч.
ауд. 243, ет. 2, Северно крило, Ректорат на СУ


На 21 май Боян Манчев ще изнесе лекцията „Метаморфоза и желание“ в рамките на цикъла от публични лекции на тема „Повторение и митологии: как (не) обясняваме трансформациите?“, организиран от Семинара за Хуманитаристи, в сътрудничество с Културния център на СУ.

В лекцията Боян Манчев ще предложи по-нататъшно развитие на проекта си за „философия на метаморфозата“ във връзка с енигмата на желанието, чрез прочита на няколко митологични фигури: Хаос, Ерос, Пандора, Арахна.


Влиятелният български философ Боян Манчев преподава в НБУ и Берлинския университет за изкуства. През предното десетилетие е вицепрезидент и директор на програма в една от най-важните институции в съвременната философия, Международният философски колеж в Париж, където разгръща съвместната си работа философи като с Жак Дерида, Жан-Люк Нанси, Антонио Негри, Шантал Муф, Ернесто Лакло, Фредерик Нера и др. Автор е на седем книги на френски, български и италиански език. На български език е издал книгите "Невъобразимото. Опити за философия на образа" (НБУ, 2003), "Тялото-Метаморфоза" (Алтера, 2007) и "Логика на политическото" (ФСХИ / Изток-Запад, 2012).Автор: Михаела Люцканова
18.05.2015 г. 16:55
Посетено: 1428
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/21461-publichna-lektsiya-na-boyan-manchev-na-tema-metamorfoza-i-zhelanie