Научни форуми

Съвременната фентъзи литература за деца – между традицията и новите тенденции

Национална кръгла маса в Сливен

В града под Сините скали се състоя официалното откриване на 17-ото издание на Националния фестивал с международно участие, посветен на книгите за деца. Сливен – вдъхновена столица на усмивките и творчеството, посрещна малките си граждани и гостите от страната и чужбина с богата програма и изяви на детското танцово и песенно изкуство. Кметът, инж. Кольо Милев, изрази удовлетворение от възможността градът да стане средище за пореден път на най-добрите създатели на творчество за малките почитатели на изкуствата. Приветственото му слово вплете вълнуващи думи за същността на „детската книга, която носи послания в сърцата, а силата и въздействието й градят общочовешки ценности във всяко следващо поколение”, предаде градоначалникът оптимизма на всички „хубавата книга за малките читатели  да продължи да бъде част от духовния живот на децата ни”.
        
В рамките на програмата на XVII Национален фестивал на детската книга във воеводския град за пореден път се провежда научен форум (11-12 май 2015 г.), определил за настоящото издание въпроса за спецификата, развоя и пътищата на „фентъзи литературата за деца”. Актуалната и неизследвана тема участниците разглеждат през призмата на книгоиздаването за малките читатели, процесите и проблемите на четене при тях. Автори, научни работници от звената на БАН и структурите на университети и институти от страната, преподаватели в учебните заведения на Сливен и областта, библиотечни работници от родните книжовни центрове и чужбина, са сред участниците в „кръглата маса”.  Материалите са поместени във вече издаден сборник-билингва (на български и английски езици), като научните разработки на авторите от чужбина се представят по време на инициативата на родния им език и със симултанен превод. 
        
Форумът в Сливен бе воден от директора на библиотеката Росица Петрова-Василева и  открит от областния управител на област Сливен Димитър Сяров, който съпричасти слушателите с вълнуващи думи за ролята на библиотеката в детството му – и досега: като хранилище на памет, традиции и култура. Като съставител на сборника, Р. Петрова припомни основни отлики на фентъзи литературата за деца и синтезира основни отлики на процесите в движението на жанра между традицията и новите тенденции. Весела Фламбурари демонстрира нагледно с подръчни материали ролята на фентъзито „за израстване на човешкото съзнание”. Научното събитие изгради през годините трайния интерес на научни работници  от страната, като проф. д-р Петър Стефанов (ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”), доц. Вихрен Чернокожев и Росица Чернокожева, д-р Росица Петрова-Василева - инициатор, организатор на фестивала и директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, доц. д-р Радостина Нейкова – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Мила Васов (Сърбия) и др., като сред сегашните участници впечатляват и включилите се нови имена на изследователи на детската литература. 
           
Най-четеният и продаван сръбски автор – Урош Петрович, разкри същността на фантастичното в литературата за деца и юноши - като детство в цветове. Други автори осмислят в докладите си ролята на хумора в детско-юношеската фентъзи литература - от Луис Карол до Тери Пратчет, провиждайки шута във философа (Емил Минчев, писател), същността на тийнейджърската фентъзи литература като субкултура (проф. д-р Светлана Стойчева, НАТФИЗ). Един от интересните доклади на форума – на проф. Петър Стефанов (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”), търси утвърждаващи и отричащи аргументи за „фентъзито”, видени през погледа на читателя. Годините на прехода са анализирани през ракурса на присъствие на фентъзи романа на българския книжен пазар (Катя Кирилова, СУ „Св. Климент Охридски”). С внимание бе изслушан и докладът на проф. Лъчезар Георгиев (ВТУ) за „издателските процеси и практики на „фентъзи детски книги, срещаните предизвикателства, виртуозни импровизации и модерни послания” (ВТУ). Други автори изследват особеностите на различните видове фентъзи литература за деца, търсейки корелациите на криминалната литература и научната фантастика (доц. д-р Морис Фадел, НБУ), аспектите в развитието на съвременното „фентъзи кино и литература за деца” (доц. д-р Радостина Нейкова, НАТФИЗ) и др. Потърсена е ролята на фентъзи романите в обучението на студенти от педагогическите специалности (проф. дпн Маргарита Терзиева, Университет проф. д-р А. Златарев, Бургас), както и влиянието в чуждоезиковото обучение на съвременната и традиционна фентъзи литература.
         
Достойно бе присъствието на гостите - научни работници от чужбина във форума по посочената тема, и особено на участниците от Република Сърбия: Мила Васов изследва чуждите влияния и национални характеристики на сръбската фантастика за деца и юноши, изявявайки се на Фестивала и като перфектен преводач; Мира Тасич и Небойша Васич открояват ролята на славянското културно наследство в сръбската литературна фантастика в контекста на традиционните и нови параметри в отношението на детето към действителността. Реторичният въпрос „ще умрат ли книгите, бабо?” звучи с актуална сила в доклада си Лучия Бибарт (Румъния), а влиянието на единствената научно-фантастична библиотека на Турция, както и тази на научната фантастика на името на Йосген Беркол Доган, са разкрити в доклада на Ахмет Алтай и Амар Текин  (Турция).
        
В Драматичния театър „Стефан Киров” сливенци и гостите на града се насладиха на празничния концерт и мултимедията, представяща пътя на библиотеката в продължение на шест десетилетия, движещите й сили – библиотечните работници и читателите, резултатите по внедряване на новите информационни технологии и процесите на дигитализация на фондовете. Кметът на община Сливен, инж. Кольо Милев връчи във връзка с юбилея почетен плакат на екипа на библиотеката, изразявайки увереност в мисията й на стожер на духовния и културен живот на града. Плакет бе присъден и от президента на Република България Росен Плевнелиев и от Държавната агенция за закрила на детето, връчена от председателя й Ева Жечева. Директорът на библиотеката д-р Росица Петрова Василева благодари на всички ръководители и библиотечни работници през годините, на институции и длъжностни лица за съдействието, както и на настоящия си екип: за иновативността и стремежа за модернизиране на процесите по обслужване на гражданите и издигане престижа на книжовното средище. Прозвучаха поздравителни адреси от народни представители и  институции, като екипът получи много цветя от граждани и гости и от благодарните читатели.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.05.2015 г. 15:26
Посетено:
1153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/21409-savremennata-fentazi-literatura-za-detsa-mezhdu-traditsiyata-i-novite-tendentsii