Научни форуми

Лекция на тема "Практики на съхранение на визуалния образ днес"

В рамките на семинар „Визуалният образ - съвременни теми и дебати” на департамент „Изкуствознание и история на културата“ на НБУ

◊ СЪБИТИЕТО

На 07 април 2015 г., вторник, от 18:00 часа в Галерия УниАрт, Нов български университет ще се проведе публична лекция на тема „Практики на съхранение на визуалния образ днес“.

Лекцията на доц. д-р Петя Александрова е в рамките на семинар „Визуалният образ - съвременни теми и дебати” на департамент „Изкуствознание и история на културата“ в НБУ.
 
Постоянният семинар „Визуалният образ“, ръководен от проф. д-р Ирина Генова, през тази академична година е озаглавен „Съвременни теми и дебати“. Широката рамка позволява представянето на различни аспекти от актуалните занимания с артистичните визуални практики през последните няколко години. Сред тях са: паметта и историята, границите на художествената форма, функциите и брандирането на художествените музеи, практиките на съхранение на визуални образи в епохата на дигиталните медии, влиянието на реставрацията върху възприемането на художествените произведения днес, работата с публиките и обществената мисия на художествените музеи днес.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Доц. д-р Петя Александрова е преподавател в департамент „Масови комуникации“ на Нов български университет. Завършила и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „Кинознание“. Основните й изследователски интереси са в областта на  културата, киното и медиите. Допълнителни изследователски интереси в областта на творческо-журналистическа дейност - като редактор в месечното списание ЛИК, издание на БТА, се занимава с редактиране, превод и писане на текстове за списанието. Нейните преподавателски интереси са в областта на култура, кино и медии. Доц. Александрова развива активна обществена дейност - селекция и участие като водещ на дискусии към фестивали, участие в комисии за отпускане на субсидии в областта на културата и киното. Участва в национални и международни проекти, носител е на Наградата за оперативна критика на Филмовата академия и Съюза на българските филмови дейци, 2010 г. Селекционер на международните и български студентски филми за Студентския филмов фестивал „Ранно пиле“, организиран от Американска фондация за България. Участник на филмови фестивали и водещ на пресконференции и обсъждания: Фестивал на българския неигрален филм „Златен ритон“, Пловдив - Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, Варна - Активен член на ФИПРЕССИ (Международната организация на филмовите критици). Издава две монографии „Преходни истории за култура и комуникации“, Издателство на НБУ, София, 2015, и „Изгубени в гледането. Бариери пред аудио-визуалните медии“, Издателство „Рива“, София, 2011.




Автор:
НБУ
Публикация:
06.04.2015 г. 13:54
Посетено:
1045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/21162-lektsiya-na-tema-praktiki-na-sahranenie-na-vizualniya-obraz-dnes