Научни форуми

Съвременност и бъдеще на София: градско развитие

Арх. Петър Диков с лекция в Нов български университет

Съвременност и бъдеще на София: градско развитие


◊ СЪБИТИЕТО

В четвъртък, 22.01.2015 г., от 13:00 часа в Галерия УниАрт на Нов български университет арх. Петър Диков – главен архитект на гр. София, ще изнесе публична лекция на тема „Съвременност и бъдеще на София: градско развитие“. Събитието се организира от департамент „Архитектура“
 на НБУ.

Петър Диков е роден през 1953 г. в гр. София. Завършил е някогашния Висш институт за строителство и архитектура. Почти цялата му кариера е минала в Националния център по териториално и селищно устройство – до март 2006 г., когато бива назначен за главен архитект на столицата. Ръководил е десетки проекти - за планове на Казанлък и Поморие, проучване за „Бизнес парк София“. Участвал е в изготвянето на общия устройствен план на София.
 Ръководител е на екипа за плана на Златни пясъци. С курорта се гордее и го смята за един от десетте най-добри в Европа. Проектирал е и хотелите „Адмирал“, „Хавана“, „Екселсиор“, „Перла“.


Департамент „Архитектура“ на Нов български университет работи в тясно сътрудничество със световни и български практици, срещайки редовно своите студенти и академичната общност на университета с тях. През 2013 г. е основано Академично Архитектурно Ателие към НБУ, ръководено от проф. д-р Пеньо Столаров. През месец март 2013 г. ААА успя да реализира работна седмица с един от най-изявените световни архитекти - проф. арх. Даниел Либескинд, който спечели конкурса за градоустройствен ансамбъл на мястото на взривения през 2001 г. Световен търговски център в Ню Йорк, проектирал Еврейския музей в Берлин, и мн. др. Даниел Либескинд работи с 59 студенти по архитектура от НБУ. От тогава насам са проведени редица срещи, семинари, открити лекции и ателиета с практикуващи архитекти.

 


Автор: НБУ
21.01.2015 г. 13:06
Посетено: 907
Етикети: НБУ, департамент Архитектура, Нов български университет, лекция, Съвременност и бъдеще на София: градско развитие, Арх. Петър Диков
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/20679-savremennost-i-badeshte-na-sofiya-gradsko-razvitie