Научни форуми

Вечното в политическото изкуство: днес и вчера (с фокус върху случая „Люти чушки“ от 1968 г.)

Семинар в Нов български университет

Вечното в политическото изкуство: днес и вчера (с фокус върху случая „Люти чушки“ от 1968 г.)


◊ СЪБИТИЕТО

На 20.01.2015 г., от 18:00 часа в рамките на семинар „Разговори за българската култура Ad hoc“ на департамент „Изкуствознание и история на културата“ на Нов български университет ще се проведе семинар на тема "Вечното в политическото изкуство: днес и вчера (с фокус върху случая „
Люти чушки“ от 1968 г.)"

Лектори са доц. Пламен Дойнов, д. н. и доц. д-р Наталия Христова. Целта на семинара е да дискутира актуални теми на българската култура, които ангажират не само професионалните общности, а и голяма част от българските граждани.

Семинарът ще се провежда веднъж месечно във вторник, от 18 до 20 ч. в Галерия УниАрт – НБУ.


◊ СЛУЧАЯТ "ЛЮТИ ЧУШКИ"

Книгата „Люти чушки” излиза през 1968 г. с подзаглавие „Народни епиграмки в рамки“, дадено й от автора Радой Ралин. Представлява народни поговорки или авторски епиграми от Ралин, към които заглавията придават друг смисъл. Илюстрациите на Борис Димовски допълват и доразвиват смисъла на игрословиците, придават им други измерения.

Шеговитата книжка изведнъж разгръща огромен скандал. На 12 ноември 1968 г. секретариатът на ЦК на БКП взима решение "За някои прояви на идеологическия фронт". Конкретни обвинения се отправят към Радой Ралин и Борис Димовски и книгата им "Люти чушки" с епиграми и сатирични стихове, където те са застанали на "антипартийни позиции" и книгата им е заклеймена като "политическа грешка". Неразпределеният тираж на книгата е изгорен в самата печатница.

Бюрото на Управителния съвет на СБП решава да препоръча на издателство "Български писател" да освободи Радой Ралин от длъжността редактор "за допуснати политически грешки и лекомислие".
От работа във в. "Стършел" е уволнен Борис Димовски. През декември същата година той и Радой Ралин са наказани със "строго мъмрене с предупреждение" от Бюрото на Градския комитет на БКП - София.

Автор: Организаторите
19.01.2015 г. 17:08
Посетено: 1087
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/20667-vechnoto-v-politicheskoto-izkustvo-dnes-i-vchera-s-fokus-varhu-sluchaya-lyuti-chushki-ot-1968-g