Научни форуми

Дневникът в търсене на трансцендентната красота: Шмеман, Достоевски, Бернанос

Редовно заседание на Българско общество "Ф. Достоевски"

Дневникът в търсене на трансцендентната красота: Шмеман, Достоевски, Бернанос


◊ СЪБИТИЕТО

Българско общество "Достоевски"

Калин Михайлов
ще говори на тема:

Дневникът в търсене на трансцендентната красота: Шмеман, Достоевски, Бернанос

Редовно заседание на
12 януари 2015 г., понеделник, 17.00 ч.
Зала на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (2 ет.)


Докладът ще тръгне от един дневник, който без да се заявява като “литературен”, отделя голямо внимание на художествената литература, този на А. Шмеман, ще се спре на “Дневник на писателя” на Ф. М. Достоевски, също нетипичен писателски “дневник”, за да стигне до анализ на моменти от дневника на един селски свещеник, който е в основата на едноименния роман на френския писател Ж. Бернанос. Как стремежът към трансцендентната красота и привилегированите моменти от живота, в които тя се появява, могат да “свържат” толкова различни по характера си “дневникови” писания – това е един от въпросите, на които ще се опита да потърси отговор литературоведът К. Михайлов. 


Доц. д-р Калин Михайлов преподава история на западноевропейската литература в СУ "Св. Климент Охридски". Литературовед, есеист и поет, той е автор на книгите "Стихотворения" (1991), "Тихи трипове" (1998), "Мориак и Бернанос - два романни свята между насилието и любовта" (2006), "Пролята за теб. Стихотворения и фрагменти" (2007), "Християнство и идентичност. Пътуване към себе си в света на литературата и културата" (2007), “Християнската литература между вписването и отграничаването” (2013).


Автор:
Българско общество "Достоевски"
Публикация:
08.01.2015 г. 14:42
Посетено:
1253
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/20617-dnevnikat-v-tarsene-na-transtsendentnata-krasota-shmeman-dostoevski-bernanos