Научни форуми

Лекция за соцреализма и форум за колекционери в СГХГ

Финалното събитие за тазгодишния курс "Въведение в съвременното изкуство" ни среща с един от големите колекционери на българско съвременно изкуство

Лекция за соцреализма и форум за колекционери в СГХГ


◊ ПОКАНА

В събота и неделя, 29 и 30 ноември, от 17 часа в Софийска градска художествена галерия ще се проведат финалните две събития на тазгодишния курс от образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“.

В събота изкуствоведът, критик и куратор Светлана Куюмджиева ще ни представи своите изследвания за соцреализма в лекцията „Соцреализъм: преди и след“

В неделя ще се проведе първият „Форум Колекционери“ в рамките на курса, който ще ни запознае с един от големите колекционери на българско съвременно изкуство Георги Войнов.


„Форум Колекционери“ е нов формат лекция и дискусия в рамките на платформата, която цели да срещне публиката с меценатите на изкуството и да представи колекционерската им практика. Частното колекционерство стои в основата  на много днешни световни музеи в Европа и наред с публичните средства, колекционерството е един от двигателите, които подкрепят съвременното изкуство днес. За гост-лектор на „Форум Колекционери” 2014 е поканен колекционерът на българско и румънско съвременно изкуство Георги Войнов, който е роден и живее в България. Войнов завършва висшето си образование в Румъния със специалност Международни икономически отношения и е живял и работил девет години там. Колекционира произведения на изкуството от 1986 г. В последните години интересът му се насочва към модерно и съвременно изкуство предимно от млади автори, като към традиционните графика, живопис и скулптура се прибавят и мултимедийни творби.

В съботния ден преди форума, ще чуем лекция по темата „Соцреализъм: преди и след“ на Светлана Куюмджиева, която ще ревизира един спорен период от изкуството - соцреализмът. Куюмджиева е критик и куратор и в момента работи като главен експерт в дирекция “Култура, образование и развитие” на Община Пловдив. Тя е съучредител на фондация “Изкуство – Дела и Документи”, член на Independent Curators International (ICI) и докторант на БАН с дисертационен труд върху социалистическия реализъм в българското изкуство.

„Историографията на социалистическия реализъм обикновено борави с формулата „преди и след”, сравнявайки периодите между важни дати и събития като Октомврийската революция, 9 септември 1944, Пети конгрес на БКП, смъртта на Сталин, Априлския пленум на БКП, падането на Берлинската стена и т.н. С увеличаването на броя на изследванията върху социалистическия реализъм все по-често възниква въпросът дали това „преди и след” не е по-скоро „преди и сега” и колко широки са „бреговете” на соцреализма в действителност?“, обяснява темата на лекцията си Светлана.


* * *

Въведение в съвременното изкуство“ се организира от фондация „Отворени изкуства“ за четвърта поредна година и се радва на огромен интерес в предните си издания. Поредицата тази година е на тема „Медия или концепция“ и включва три лекции от различни експерти на теми, свързани с изразните средства и концепциите в изкуството, и една среща с голям български арт колекционер.

Всички събития ще бъдат модерирани от куратора и критик Вера Млечевска и ще се провеждат в Софийска градска художествена галерия в четири поредни съботи от 15 ноември до 6 декември от 17 до 19:30 часа.

Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info

Всички теми и лекции са отворени за свободна дискусия и въпроси от публиката.

Повече информация можете да откриете и във Facebook събитията на адрес:
https://www.facebook.com/events/370252439810559/?ref=br_tf
https://www.facebook.com/events/604034419709027/


Автор:
Организаторите
Публикация:
28.11.2014 г. 17:25