Научни форуми

Лекция представя историята на дигиталното изкуство

Рене Беекман изнася втората лекция от образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство" с вход свободен в СГХГ

Лекция представя историята на дигиталното изкуство


◊ СЪБИТИЕТО 

Тази събота, 22 ноември ще се проведе втората лекция от образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“, която включва лекции и дискусии с вход свободен в Софийска градска художествена галерия.

Темата на събитието е „Технология отвъд средствата. Една история на дигиталните изкуства“.

Лекторът Рене Беекман ще ни въведе в новите територии на дигиталните изкуства и ще направи необходимите разграничения за това какво е дигиталното изкуство и какви са неговите исторически корени.

„Нашето общество отдавна е напълно дигитализирано. Докато ученици от основните училища се учат да програмират, въпрос на време е и тук да се появят гимназистки, които създават интерактивни рокли за бала си. Отворен остава въпросът какво означава всичко това за съвременното изкуството.“ В своята лекция Беекман ще разгледа подбор от творби, които мислят, виждат и филтрират през дигиталното.


Рене Беекман е завършил медийни изкуства в художествена академия „AKI“, Енсхеде, Холандия, през 1992. Роден в Холандия, той живее и работи в София. Беекман е един от основателите на програмата "Дигитални изкуства" в НХА, където преподава "История и теория на екранните изкуства", "Нет.арт", "Интерактивни системи за изкуство" и други предмети. Заедно с Албена Баева е създател на Реактив, студио за интерактивни инсталации за музеи, реклама и събития.  Основател и съорганизатор е на Dorkbot Sofia. Съосновател и съорганизатор е на Игнайт София, xfilm lectures и xfilm festival. Съосновател и куратор е на първите 2 издания на Da Fest. Сред работите му у нас са интерактивната видео среда за представлението "Цветята на корана" в Народен театър "Иван Вазов" през 2003 г. Неговата работа е включена в публична библиотека в Нагоя, Япония и се дистрибуира от LIMA, Холандия и The Kitchen, САЩ.

 

* * *

Курсът “Въведение в съвременното изкуство“ се организира от фондация „Отворени изкуства“ за четвърта поредна година и се радва на огромен интерес в предните си издания. Поредицата тази година е на тема „Медия или концепция“ и включва три лекции от различни експерти на теми, свързани с изразните средства и концепциите в изкуството, и една среща с голям български арт колекционер. Всички събития ще бъдат модерирани от куратора и критик Вера Млечевска и ще се провеждат в Софийска градска художествена галерия в четири поредни съботи от 15 ноември до 6 декември от 17 до 19:30 часа.

Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info.  Всички теми и лекции са отворени за свободна дискусия и въпроси от публиката.

Повече информация можете да откриете и във Facebook събитието на адрес: https://www.facebook.com/events/313489092176101/

 

 
Автор:
Организаторите
Публикация:
21.11.2014 г. 16:38