Научни форуми

Конференция "Праистория и протоистория на Сардиния"

18 ноември 2014, 16:30 ч., Национален археологически музей София

Конференция "Праистория и протоистория на Сардиния"


◊ СЪБИТИЕТО

Конференция
Праистория и протоистория на Сардиния
на проф. Джузепа Танда, Университет в Каляри


18 ноември 2014 - 16:30 ч.
Заседателна зала, Национален археологически музей
София


Конференцията „Праистория и протоистория на Сардиния“ на проф. Джузепа Танда от Университета в Каляри ще се състои на 18 ноември в 16:30 ч в Заседателната зала на Националния археологически институт с музей, вход откъм пл. „Ат. Буров“.

Конференцията е организирана от Италианския културен институт съвместно с Националния археологически институт с музей към БАН и с Асоциация „Сардика“.

С помощта на прекрасни изображения, проф. Танда, ескперт по праистория и протоистория на Средиземноморието, ще говори за някои аспекти, които характеризират Сардиния: неолитното подземно строителство, което е създало 3500 domus de janas (букв. „вещерска къща“), в техните художествени проявления; най-значимите култови паметници - нураги, свещените кладенци. Ще бъде разгледана и актуалната тема: гигантите от Монте Прама.


Джузепа Танда е професор по праистория и протоистория в Катедрата по археологически и историко-художествени науки, както и директор на Междукатедрения център по праистория и протоистория на Средиземноморието (C.I.P.P.M.) на Университета в Каляри и на Школата за специализация в археологическо наследство (вече Археология) в същия университет.

Тя e член на Управителния съвет на Италианския институт по праистория и протоистория (IIPP). Развива изследователската си дейност в Италия и в чужбина, на различни теми, засягащи наолита и бронзовата и желязната епоха, в евро-средиземноморска перспектива, а  от 80-те години и с интердисциплинарен подход. Участвала е с доклади  на много конгреси в Италия и в чужбина, като е била и организатор на някои от тях. Има публикувани около 200 труда.

 
Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
17.11.2014 г. 22:22
Етикети:
научни форумиКонференция
проф. Джузепа Танда
Праистория и протоистория на Сардиния
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/20318-konferentsiya-praistoriya-i-protoistoriya-na-sardiniya