Научни форуми

XII Световен конгрес по семиотика ще се проведе в София

"Нова семиотика: между традиция и иновация" - 16-20 септември 2014, София

XII Световен конгрес по семиотика ще се проведе в София


◊ СЪБИТИЕТО

Най-важното световно събитие в сферата на семиотиката тази година ще се проведе в България, в Нов български университет (НБУ) в София, който ще бъде домакин на XII Световен конгрес на Международната асоциация за семиотични изследвания (IASS/AIS), на тема “New Semiotics. Between Tradition and Innovation“, от 16 до 20 септември. За престижния форум се очакват повече от 500 учени от близо 50 държави. Откриването на конгреса и няколко по-значими изяви ще се проведат в Зала „България“, а основната работна част ще протече на територията на Нов български университет.

Стратегическа цел на този конгрес, организиран от Югоизточноевропейския център за семиотични изследвания (ЮЕЦСИ) в Нов български университет, е разширяването и заздравяването на международната семиотична мрежа, като за тази цел са привлечени най-големите имена на съвременната семиотика. Амбициите на организаторите са да превърнат едно значимо научно събитие със завидна традиция в модерен научен форум, възползващ се от технологичните възможности на XXI век. Отворени са многобройни тематични дискусии в социалните медии, благодарение на интерактивния подход организаторите съставят не само по-добра научна програма, но и събират данни за възникващите тенденции в световната семиотика.

Конгресът е събитие с огромна значимост за културата и в частност за голямата академична традиция на Италия и поради това се радва на патронажа на Посолството на Италия. Италианският културен институт в София допринася за програмата на конгреса, като осигурява присъствието на седем италиански учени с международна слава: Паоло Фабри, Уго Воли, Джанфранко Мароне, Патриция Виоли, Аугусто Понцио, Сюзан Петрили и Изабела Пецини. Бе поканен и професор Умберто Еко, разбира се, който обаче поради причини, свързани с възрастта, няма да присъства, но на откриването ще бъде излъчено ексклузивно интервю с него, направено специално за конгреса.

Италия е страната, която за първи път въвежда катедра по семиотика в университета, а в началото на седемдесетте години на миналия век се появиха поне петнадесет такива катедри във всички основни университети, курсове като DAMS (Дисциплини по изкуство, музика и спектакъл) и Комуникационни науки имат в основата си семиотични изследвания. Широкото присъствие на дисциплината е дало качествени резултати и днес Италия е страната с най-голям брой семиотици с международна значимост. Световният конгрес е точното място, където заслугите на Италианската академия да бъдат показани и потвърдени. Освен това е и мястото, където се правят важни приноси за културата, тъй като семиотиката е теория на културата.


Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
12.09.2014 г. 16:36
Етикети:
Италиански културен институтсемиотикаСофия
Световен конгрес по семиотика
Посетено:
1575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/19807-xii-svetoven-kongres-po-semiotika-shte-se-provede-v-sofiya