Научни форуми

Семинар "Глобалната балканска циганска музика: присвояване и репрезентация"

Гост-лектор: Керъл Силверман – професор по антропология и фолклор в университета Орегон – САЩ

Семинар "Глобалната балканска циганска музика: присвояване и репрезентация"


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН

Семинар на тема "Глобалната балканска циганска музика: присвояване и репрезентация"

Гост-лектор е Керъл Силверман / Carol Silverman – професор по антропология и фолклор в университета Орегон – САЩ

27.05. (вторник) от14 ч. в 19 зала в ИЕФЕМ – БАН (ул. "Московска" 6А)

Два института при Българската академия на науките са домакини на семинар, свързан с балканската музика през американска перспектива: Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Институт за изследване на изкуствата при БАН.

Проявата е част от проекта „Стимулиране на развитието на научния потенциал в изследванията на културната памет, културното наследство и идентичности” (ИЕФЕМ - БАН) и семинара „Нови идеи в етномузикологията” на Изследователска група „Етномузикология” (ИИИ - БАН). Участници са изследователи от Секция „Етномузикология и етнохореология” (ИЕФЕМ - БАН) и Сектор „Музика” (ИИИ-БАН).

Тема на семинара е „Глобалната балканска циганска музика: присвояване и репрезентация”. Гост-лектор е Керъл Силверман/Carol Silverman – професор по антропология и фолклор в университета Орегон – САЩ, която е известен изследовател, популяризатор, преподавател и изпълнител на балканска и ромска музика. Проф. Силверман е активен участник в балканската култура повече от тридесет години. Днес тя се фокусира върху балканската ромска музика (главно от България и Македония в американски и западноевропейски диаспори) като пресечната точка на политика, музика, човешки права, равенство, държавна политика и медийно представяне. „Балканската циганска музика” се разглежда едновременно като стока, фигура на мултикултурализма и мощен символ за идентичност на групата в космополитни контексти.

Модератори на срещата са проф. д.изк. Лозанка Пейчева (ИЕФЕМ - БАН) и доц. д-р Венцислав Димов (ИИИ - БАН, СУ „Св. Климент Охридски”).



Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
26.05.2014 г. 14:48
Етикети:
фолклорантропологиямузикологиясеминарИЕФЕМ - БАН
Carol Silverman
Керъл Силверман
Глобалната балканска циганска музика: присвояване и репрезентация
Посетено:
1228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/19291-seminar-globalnata-balkanska-tsiganska-muzika-prisvoyavane-i-reprezentatsiya