Научни форуми

"Следата". Първа национална работна среща на дипломанти специалност "Актьорско майсторство"

27-29 май 2014 г., Университетски театър – НБУ

"Следата". Първа национална работна среща на дипломанти специалност "Актьорско майсторство"


◊ СЪБИТИЕТО

Първа национална работна среща на дипломанти специалност "Актьорско майсторство"
"Следата"


27-29 май 2014 г.
Университетски театър – НБУ


В периода 27-29 май 2014 г. Нов български университет организира работна среща между дипломиращите се студенти по Актьорско майсторство с национален обхват. Работното заглавие на срещата е „СЛЕДАТА“. Предмет на предстоящата среща е превръщането и във форум за предкариерно опознаване на младите артисти, на които им предстои навлизане в професионалната сфера през следващия театрален сезон - 2014/2015. По каква следа ще тръгнат дебютантите, каква следа ще оставят след себе си. Срещата има неформален и опознавателен характер.

Темите, по които ще разговарят преподаватели, студенти, представители на институции и организации в сферата на театралното изкуство и хора от практиката, са свързани с проблемите на старта и ще бъдат групирани в три дискусионни панела:
Необходимост; Очаквания; Възможности

Във всеки един от дискусионните панели ще участват представители на  институции и организации, свързани с националната театрална политика и особено с проблемите на старта. Изводите и предложенията от работните панели ще бъдат публикувани в сайта на Университетски театър на НБУ и връчени на организации и институции, които имат отношение към поставените проблеми.

През тези три дни сцената на Университетски театър НБУ ще предложи и домакинството си на дипломни спектакли или части от тях, които да се превърнат в база за творчески обмен и споделено артистично Know How.

Участие в срещата ще вземат дипломанти от НАТФИЗ, Театрален колеж „Любен Гройс“, ЮЗУ - Благоевград, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и НБУ.


◊ УНИВЕРСИТЕТСКИ ТЕАТЪР, НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

История и дейност

Създаден е през 2000 г. като самостоятелна структурна единица в рамките на Нов български университет. НБУ има многогодишна театрална практика, разпознавана като Театър на голия охлюв. Всеки сезон Театър на голия охлюв се появяваше на сцената на един или друг столичен театър, търсейки своето място и публика. През февруари 2010 г. официално бе открита Университетската театрална база, която приюти странстващата практика на Театър на голия охлюв и е най-новият театър на София.

Екипът на Университетския театър се надява чрез новата си база да постави началото на други партньорства за НБУ и да разшири възможността за правене на театър -  за младите, за иновативните, за всички, които харесват и правят добър театър.

Университетски театър на НБУ е уникален театър, в който ръка за ръка вървят студентските продукции и продуцентската дейност на театъра. Едни от най-ярките продуцентски заглавия на театъра са „Ковачи“ от Алек Попов с режисьор Възкресия Вихърова, представлението за деца „Храброто куче“ с режисьори Светослав Николов и Милена Станойевич, танцовият спектакъл „Мафория на светлината“ на Маргарита Градечлиева, "Карай да върви" по "Кандид или оптимизмът" на Волтер с режисьор Теди Москов.


◊ ПРОГРАМАТА НА ФОРУМА

“Следата”
Първа национална работна  среща на дипломанти специалност „Актьорско майсторство“

27-29 май 2014 г.
Университетски театър – НБУ

Програма Дискусионни панели

27.05.2014

. 14.00-14.20 Въвеждащо изказване на Христо Мутафчиев, Председател на САБ - трудово-правна помощ и защита, нови пространства и възможности (15 мин)

. 16.00-17.30 Богдана Костуркова, драматург на театър София - Пътища и реализации на дебютантите в театър София – статистика за направеното и нови възможности; говорител и на БАТ по поставените проблеми

Руми Николай (актриса на свободна практика), ръководител на проекта „CORPS DE TEXTES EUROPE” - представя базирано на своя опит в международни проекти Франция-Белгия-България; Връзки между театрални институции и театрални индивиди - да чакам да ме забележат или да предложа да работят с мен


28.05.2014

. 14.00 - Цветелина Йосифова – съосновател и директор на Център за култура и дебат „Червената къща“ – „Как да превърнем мечтите в реалност?“
 
. 16.00-17.30 Веселин Димов (режисьор на свободна практика): Представяне на Асоциацията за Свободен театър, нейния ежегоден фестивал  и голямата международна среща  на мрежата за изпълнителски изкуства IETM (16-19 октомври)

Николай Младенов - театрален мениджър и режисьор на свободна практика - "За идеите и възможностите на Фестивала Виа Понтика"


29.05.2014

. 14.00 Възкресия Вихърова - Възможната различна перспектива - или какви очила носим

. 16.00-17.30 Георги Тошев - Свободни в утопията - Градивни в реалността. Финална дискусия на дипломантите по темите  Очаквания - Необходимост - Възможности

. 16.00-17.30 Паралелна среща на преподаватели и представители на институции - Какво правят образователните институции и какво биха могли още, за да превърнат СТАРТА в....
… (добави сам)...


Автор:
НБУ
Публикация:
21.05.2014 г. 16:29
Посетено:
1317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/19258-sledata-parva-natsionalna-rabotna-sreshta-na-diplomanti-spetsialnost-aktyorsko-maystorstvo