Научни форуми

Лекция на проф. Станислав Вйех за ген. Йосиф Гурко

Ролята на ген. Йосиф Гурко – героят от боевете при Шипка в руско-турската война и на поста варшавски генерал-губернатор

Лекция на проф. Станислав Вйех  за ген. Йосиф Гурко


◊ ПОКАНА

Полският институт в София
кани на

Лекция на проф. Станислав Вйех

„Ролята на ген. Йосиф Гурко – героят от боевете при Шипка в руско-турската война и на поста варшавски генерал-губернатор”
(с превод)

20 март 2014 г., четвъртък, 18.00 ч.
Полски институт, ул. „Веслец“ 12, вход свободен

 
Военната и административна кариера на фелдмаршал Йосиф Гурко (1828-1901), герой от войната за освобождение на България (1877-1878) и по-късно варшавски генерал-губернатор (1883-1894) са били оценявани от различни перспективи. Все пак най-важните моменти са участието му в руско-турската война и дейността му в Кралство Полша. Очертаващите се на този фон разлики са един чудесен пример за дихотомното отношение на националните историографии (полска, българска, руска) към ролята на индивида, която с помощта на система от оценки и изграждане на имидж според някои е незабравима и достойна за възхвала, а според други трябва да бъде порицана и обречена на забрава.

 
Проф. Станислав Вйех – историк, професор по хуманитарни науки. Преподавател в университета „Ян Кохановски“ в Келце. Специалист по социална и политическа история на Кралство Полша и Русия през XIX век. Изследванията му включват обществени структури, религиозни и етнически малцинства в полските земи, религии на полските земи по време на робство, царски властови апарат в Русия и Кралство Полша, история на жандармерията и история на свентокшиския регион през XIX век.

 
Автор: Полски институт - София
14.03.2014 г. 21:04
Посетено: 1548
Етикети: лекция, София, Полски институт, Йосиф Гурко, Проф. Станислав Вйех
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/18769-lektsiya-na-prof-stanislav-vyeh-za-gen-yosif-gurko