Научни форуми

За Сирак Скитник днес…

Научна конференция за Сирак Скитник в Софийска градска художествена галерия

За Сирак Скитник днес…


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 февруари (четвъртък) в СГХГ ще се проведе научна конференция, посветена на големия български интелектуалец и художник Панайот Тодоров, познат за публиката като Сирак Скитник.

Събитието се организира съвместно с Института за изследване на изкуствата и ще бъде открито в 10:30 ч.

Във връзка с подредената от декември 2013 г. ретроспективна изложба на твореца в залите на галерията, екипът на изложбата организира научен форум, в който участие ще вземат не само изявени изследователи, а и млади историци на изкуството. Доклади ще изнесат доц. Ружа Маринска от Нов български университет, проф. Камелия Николова от Института за изследване на изкуствата, Бистра Рангелова и Бойка Дзипалска от Националния музей за българско изобразително изкуство, Светлана Панчева от НТ „Иван Вазов“, Янко Маринов и Станислава Георгиева, които в своя съвместен доклад ще огледат малко познатото дело на Сирак Скитник като „музикотворец“ в Българското национално радио. Сред имената на младите изследователи са Кристина Динева, Галина Декова и др. Реставраторът Петя Пенкова от Националния археологически музей съвместно с реставратора на СГХГ Илинка Чергарова ще огледат в детайли за първи път палитрата на художника, която се съхранява в ХГ „Димитър Добрович“ (Сливен).

Форумът има за цел да освети някои неизследвани до сега ракурси от художественото творчеството на Сирак Скитник, както и неговите прояви в областта на театъра, критиката и обществения живот в страната през първите десетилетия на ХХ в.

Водещи на заседанията са доц. Бисерка Пенкова, проф. Красимира Коева и Аделина Филева.

Конференцията ще завърши с представяне на каталога, подготвен от кураторите на изложбата „130 години от рождението на Сирак Скитник“, в който за първи път се публикуват множество непознати произведения на автора. От 25 февруари той ще се продава на щанда за книги и албуми в СГХГ.



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
19.02.2014 г. 18:17
Посетено:
2145
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/18617-za-sirak-skitnik-dnes