Научни форуми

Лекция "Ние сме 99% - какво означава това в Източна Европа"

Лекция на д-р Павел Марчевски и прожекция на филма "Правилата на играта"

Лекция "Ние сме 99% - какво означава това в Източна Европа"


◊ ПОКАНА

Полският институт в София
ви кани на

Лекция на д-р по социология Павел Марчевски "Ние сме 99% - какво означава това в Източна Европа"

Кои социални групи в Полша и в другите страни от региона могат да се подпишат под лозунга, формулиран от „Окупирай Уолстрийт“. Изчерпал ли е своя потенциал в региона лозунгът „общество, основано на знанието“, който след рухването на комунизма бе обещание за по-добро бъдеще? Трябва ли средната класа да изостави стремежа си да стане част от елита и да събуди в себе си по-голяма социална чувствителност?

Павел Марчевски – доктор в Института по социология на Варшавския университет. Постоянен сътрудник на "Tygodnik Powszechny", редактор в "Przegląd Politycznу". Публикува в "Gazeta Wyborcza", "Europa", "Znak", "Res Publica Nowa". Автор на книгата "Да направим свободата неизбежна. Републикански теми в мисълта на Алексис дьо Токвил", преводач на книгите на Тони Джуд.


Прожекция на филма на полския режисьор Войчех Ягело „Правилата на играта” (2013, 33’), с надписи

2 декември 2013 (понеделник), 18.00 ч.
Полски институт, вход свободен

Войчех Ягело – режисьор и сценарист. Завършва архитектура във Варшавската политехника. По-късно учи във Филмовото училище в Лодз, както и в Майсторското училище по кинорежисура на Анджей Вайда във Варшава. Режисира редица документални филми и реклами. Носител е на две индивидуални награди за монтаж на Краковския филмов фестивал за филмите „Ариа Дива“ (2008) и за „Радостен“ (2010).

"Правилата на играта" (2013, 33‘ мин., с надписи) – режисьор и сценарист Войчех Ягело; оператор Якуб Гиза; с участието на Томаш Шухард, познат на българската публика от филма „Ти си Бог“, чиято премиера беше на 12 ноември 2013 г. в Дома на киното. Участват още: Агнешка Жулевска, Мария Деймек, Якуб Соколовски и др.

Автор: Полски институт - София
29.11.2013 г. 18:08
Посетено: 1107
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/18161-lektsiya-nie-sme-99-kakvo-oznachava-tova-v-iztochna-evropa