Научни форуми

Семинар на Европейския журналистически център

Интервю с Джефри Ван Орден

◊ СЪБИТИЕТО

Европейският журналистически център в Маастрихт, Холандия организира семинар, който се проведе от 12.02.2006 г. до 17.02.2006 г. в Брюксел и Страсбург. Участие взеха журналисти  от страните, на които предстои да се присъединят към Европейския съюз - България, Румъния и Хърватска. След сериозна конкуренция между многобройните кандидати от България да се включат в квалификационния семинар, бяха одобрени петима колеги от България: Александър Мануилов – сп. “Business Week”, Милена Филчева – Би Ти Ви, Николай Стайков – вестник “Капитал”, Снежана Павлова – Радио Варна и Стоимен Чакалов – вестник “Банкер”.

Те се срещнаха с представители на Генералната дирекция “Разширяване” на Европейската комисия в Брюксел и наблюдатели за България, с депутати от Европейския парламент в Страсбург, където се състоя поредната сесия на парламента, водиха разговори с членове на различни политически партии във висшия законодателен орган на Европейския съюз. Особено конструктивни и полезни за българските журналисти се оказаха срещите с докладчика за България в Европейския парламент и заместник-председател на Комисията по външна политика Джефри Ван Орден, както и с Фризо Абинг – говорител на еврокомисаря за правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини. По време на пребиваването си в Белгия и Франция, колегите посетиха още Съвета на Европа, Европейския съд за правата на човека, обмениха интересни впечатления с Марта Хирш-Зиембинска, главен юридически съветник на Европейския омбудсман.


◊ ИЗ ИНТЕРВЮ НА СНЕЖАНА ПАВЛОВА

Интервю, което Джефри Ван Орден даде на Снежана Павлова, специално за Радио Варна.


Снежана Павлова: Някои европейски политици Ви упрекват, че давате твърде положителни оценки в докладите си за България? Как човек във Вашата позиция успява да избегне субективизма?

Джефри Ван Орден: Действително има немалко европейски политици, които насочват общественото мнение срещу разширяването на Европейския съюз, но аз винаги съм считал себе си за критичен приятел на България. Не се колебая да критикувам, когато има основания за това, но не се притеснявам и да окуражавам страната ви, когато е видно, че полага усилия за изпълнение на критериите за членство в ЕС. Готов съм да съдействам за насърчаване на онези страни, които още не са ратифицирали договора за присъединяване на България към ЕС, да го направят по-скоро, защото, припомням, този договор влиза в сила в момента, когато и последната страна-членка на съюза го ратифицира.

Снежана Павлова: Нямат ли все пак съществени основания противниците на разширяването, които предвиждат разпадане на съюза в следващите десетилетия заради присъединяването на по-бедни страни,  проблемите с Европейската конституция и т.н.?

Джефри Ван Орден: Аз съм оптимист за бъдещето на ЕС в следващите десетилетия. Не е необходимо Европа да се превръща в свръхдържава, а акцентът трябва да бъде поставен върху единния пазар. ЕС трябва да се запази като привлекателно обединение на държави, които предварително са реформирали политическите и икономическите си структури, за да се присъединят към този клуб и да живеят в условията на сигурност и стабилност.

Самият аз съм привърженик на запазването на идентичността и вярвам, че българите ще съхранят своята национална идентичност и традиции, когато се присъединят към европейското семейство, така, както и аз самият съм запазил и се гордея със своята идентичност на британец.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.02.2006 г. 18:09
Етикети:
Посетено:
737
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/1815-seminar-na-evropeyskiya-zhurnalisticheski-tsentar