Научни форуми

XVIII Национална конференция "България в световната история и цивилизации – дух и култура"

В дните на Конференцията във Варна гостува изложба на Етнографския музей при БАН

 XVIII Национална конференция "България в световната история и цивилизации – дух и култура"


◊ СЪБИТИЕТО

За втора година в дните на националната историческа конференция във Варна ще гостува изложба на Етнографския музей при БАН. Изложбата „Пастирската дърворезба в Средногорието” е по проект на гл.ас.д-р Елена Водинчар и се осъществява благодарение гостоприемството на Мол Варна с любезното съдействие на АНДАРИ.

Изложбата, с която варненци ще имат възможността да се запознаят, показва уникални експонати, свидетелства на старинното дърворезбено творчество у българите. Богатата традиция на този вид народно творчество е успяла да се запази през вековете по българските земи.

Официалното откриване на експозицията ще се състои на 22 ноември от 19 ч., на партерния етаж в Мол Варна (вляво от входа, след Beauty Zone) и ще бъде отворена за посещение от 10 до 22 ч. на 23 и 24 ноември.  

• В дните 23 и 24 ноември в Пленарна зала на Община Варна, от 9,30 до 18 ч. ще се състои традиционната Варненска историческа конференция – както е известна сред нейните верни дългогодишни почитатели. Входът е свободен.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Акцент на форума е темата „Морската история по българските земи”, с която е свързан докладът на д-р Мариана Кръстева, директор на Военно-морския музей във Варна, който през октомври т.г. чества 130 години от основаването си. Проф. Петко Димитров ще говори за мястото на Черноморската цивилизация в кандидатурата на гр. Варна за европейска културна столица през 2019 г. Светлозар Попов, дългогодишен изследовател на древната цивилизация, ще говори за нейните религиозни представи и послания. Теодор Роков от РИМ се включва с доклад за научни резултати от участието на Археологическия музей в морски експедиции. „Потопът в Черно море и миграцията на индоевропейците” е докладът на доц. Явор Шопов и Тодор Ялъмов от Института за древни цивилизации, София.

В програмата на конференцията са включени доклади на утвърдени изследователи: научен колектив от Техническия университет – Варна под ръководството на проф. Руси Русев с проучването „Технологии за изработка на монети през античността и средновековието по българските земи”; Кирил Милчев с „Извори за древната българска история”; Спас Мавров с „Космогония на богомилите”; Таньо Танев и Ангел Манев с нови разработки по древния календар на българите и техния зооморфен зодиак. Етнографът Росен Гацин ще ни запознае с характерни особености в погребалните обичаи във Врачанския край като част от българската идентичност. Д-р Георги Георгиев от Бургас участва с изследването си „Еркечката етнографска област в миналото и сега”. Журналистът и преподавател в Нов български университет Цветан Томчев идва с темата „Фотография и история”.

Конференцията ще продължи да поставя въпроса за българските общности извън пределите на България с участието на Костадин Костадинов. Историкът Стоян Райчевски представя книгата си „Етническо прочистване на българите в Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923)”.

И тази година Варненската историческа конференция е подкрепена от Община Варна като домакин на форума и се явява пред своята аудитория с актуални и значими теми, включва интересни автори, чиито задълбочени проучвания обогатяват българската историография и оставят трайна диря в българската памет. 


. Програмата на форума е публикувана в интернет: www.andaribg.com, www.istor-konf-varna.com 

 


Автор:
АНДАРИ
Публикация:
20.11.2013 г. 14:04
Етикети:
изложбаБългария в световната история и цивилизации – дух и култура
Етнографския музей при БАН
Варненска историческа конференция
Посетено:
1178
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/18089-xviii-natsionalna-konferentsiya-balgariya-v-svetovnata-istoriya-i-tsivilizatsii-duh-i-kultura