Научни форуми

Конференция "Европейските културни ценности – наследство, което обединява"

В рамките на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство"

◊ СЪБИТИЕТО

Конференция
"Европейските културни ценности – наследство, което обединява"


Форумът е част от поредицата събития на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство", реализиран от Фондация „199”.

Проявата се организира от Посолството на Република Полша в София и Фондация „199”, със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в София.
 
Събитието ще се проведе на 19 ноември 2013 г. от 9.30 ч., в сградата на Информационното бюро на Европейския парламент в София - ул. „Георги С. Раковски” № 124.

Конференцията се провежда под патронажа на министъра на културата д-р Петър Стоянович, който е потвърдил своето участие в събитието.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФОРУМА

В рамките на конференцията свои презентации ще представят Яцек Милер - Директор на Департамента за културно наследство в Министерството на културата на Полша, Роберт Костро - Директор на Музея на историята на Полша, Екатерина Джумалиева - Държавен експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерство на културата, проф. д-р Божидар Димитров - Директор на Националния исторически музей.

Това ще бъде поредната конференция от цикъла събития под наслов „Обединена Европа и нейното културно наследство”, посветени на развитието на музеите в България, Полша и Европа. От две години посолството на Полша в България съдейства активно за организирането на тези международни срещи като полски представители са взели участие в три последователни конференции. До този момент българските специалисти в областта на музейното дело имаха възможността да се запознаят с функционирането на Музея за съвременно изкуство в Краков, Музея за модерно изкуство във Варшава, Археологическия музей в Бискупин и Музея на Фредерик Шопен. Досегашните издания на инициативата бяха приети много добре от експертите в областта на музейното дело.

Тази година полските и българските експерти ще се съсредоточат върху мястото на националното наследство в държавна политика в областта на културата, както и върху начина по който музейните институции популяризират историята на националната държава.



Автор:
Организаторите
Публикация:
18.11.2013 г. 15:51
Етикети:
музейно делокултурно наследствонаучни форуминаследство
Фондация 199
Посолство на Република Полша в София
което обединява
Конференция Европейските културни ценности
Посетено:
1417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/18072-konferentsiya-evropeyskite-kulturni-tsennosti-nasledstvo-koeto-obedinyava