Научни форуми

Лекция и дискусия за българските общности зад граница

9 ноември 2013 г., ИЕФЕМ – БАН

◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение „Асоциация български детски и младежки парламент“, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Държавна агенция за българите в чужбина организират публична лекция на тема:

Български общности зад граница – историческо минало и настояще.
Ролята на „другата България” в българското Възраждане


След лекцията ще се проведе дискусия относно възможностите за сътрудничество с български младежки организации от Украйна, Молдова и Румъния.

Събитието ще се проведе на 9 ноември 2013 г. (събота) от 11 ч. в ИЕФЕМ – БАН на ул. „Московска” 6А, ет. 2, зала 19.

Публичната лекция и дискусията са част от последващите дейности по международния младежки обмен „Прозорец към другата България“, който се проведе от 1 до 8 юни 2013 г. в град Смолян. В него взеха участие 32 младежи от България и традиционните български общности в Молдова, Украйна и Румъния. Основната цел на обмена бе да надгради организационния капацитет на участващите младежки организации. 

Проектът се осъществява по програма „Младежта в действие“ на Европейската комисия  и цели да осигури подкрепа за млади хора в селски или бедни градски райони в Украйна, Молдова и Румъния с високо ниво на безработица. По време на обмена участниците развиха комуникативните, организационните и лидерските си умения и се научиха как сами да разработват, реализират и отчитат младежки проекти.

Събитието е организирано от Сдружение „Асоциация български детски и младежки парламент“ и се реализира с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина и Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.Автор: ИЕФЕМ - БАН
05.11.2013 г. 15:38
Посетено: 1032
Етикети: Лекция, програма Младежта в действие, дискусия, ИЕФЕМ - БАН, български общности зад граница
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/17983-lektsiya-i-diskusiya-za-balgarskite-obshtnosti-zad-granitsa