Научни форуми

Верди: Дездемона и другата идентичност

Лекция на Кармелита Д‘Алесио

Верди: Дездемона и другата идентичност


◊ СЪБИТИЕТО

Предстои още едно събитие за любителите на италианската мелодрама и на Джузепе Верди. Интересната лекция на преподавателя Кармелита Д‘Алесио, лектор в СУ „Св. Климент Охридски“, на тема „Дездемона и другата идентичност“, ще се състои на 24 октомври от 18.00 ч. в Зала 4 на Националния дворец на културата в София, на фона на прекрасната изложба „В памет на Верди“.

В нейната лекция, подготвена по случай 200-годишнината от рождението на композитора, Кармелита Д‘Алесио ще представи своя прочит на персонажа на Дездемона от операта „Отело“ на Верди, в рамките на една модерна перспектива. Конференцията ще бъде съпътствана от мултимедийна презентация с музика от Вердиевата опера.


Напоследък все по-често темата за ревността и убийство, което я следва, става част от ежедневните хроники. Всеки ден ние сме безсилни свидетели на това, което наричат „феминицид“, истински военен бюлетин. Може би точно поради тази причина образът на Дездемона е толкова модерен, актуален и трагичен.

„Отело“ не е само драма на ревността, а най-вече драма на различието и еманципацията – разграничаването си от ролята на „роб“ и еманципацията на „покорната и смирена“ жена.

 


Автор:
Италиански културен институт
Публикация:
23.10.2013 г. 14:05
Етикети:
операДжузепе Вердилекция
Верди: Дездемона и другата идентичност
Кармелита Д‘Алесио
Посетено:
1181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/17894-verdi-dezdemona-i-drugata-identichnost