Научни форуми

Верди: преоткриване и иновация на италианската мелодрама от XIX век

Лекция на Бруно Бертучи

Верди: преоткриване и иновация на италианската мелодрама от XIX век


◊ СЪБИТИЕТО

Едно събитие за всички любители на италианската мелодрама и в частност на Джузепе Верди - дългоочакваната лекция на журналиста и музиколог Бруно Бертучи на тема „Верди: преоткриване и иновация на италианската мелодрама от XIX век“, която ще се състои в София на 14 октомври от 18:00ч. в Зала 4 на Националния дворец на културата, на фона на прекрасната изложбата „В памет на Верди“.

В лекцията, подготвена специално за 200-годишнината от рождението на композитора, чрез мултимедийна презентация и избрани творби от най-известните му опери, Бертучи ще разкаже интересни анекдоти между реалността и легендата за Маестрото от Бусето.

Лекцията е част от програмата на Института за XIII седмица на италианския език по света (12-20 октомври 2013), която се провежда под патронажа на Посолството на Италия и под патронажа на Президента на Република Италия.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Бруно Вертучи е роден в Козенца, но живее в Рим от години. Завършил е педагогика в Падуа и DAMS (Дисциплини на изкуството, музиката и театъра) в Болоня, специалност музика. Преподавал е в основни училища в Италия и чужбина. Работи като журналист и публицист и сътрудничи на ежедневници като „Il Giornale”, „L’Osservatore Romano” и „Quintessenza”. Има публикувани статии в специализирани за музика списания. Участва като музикален критик в няколко издания на Международния фестивал за пианисти в Бреша и Бергамо, както и в други музикални събития в Италия и чужбина. Изнася лекции и участва в семинари на тема етномузикология. Автор е на книгата „Confidenze Musicali” (Музикални признания) на издателство "Lombardo", Рим. Понастоящем води музикално предаване, озаглавено „Диапазон“ по Радио Ватикана.


Автор:
Италиански културен институт
Публикация:
13.10.2013 г. 17:24
Етикети:
Италиански културен институтВердилекция
седмица на италианския език по света
Бруно Вертучи
Посетено:
1096
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/17817-verdi-preotkrivane-i-inovatsiya-na-italianskata-melodrama-ot-xix-vek