Научни форуми

"Viva Verdi" - юбилейна конференция в БАН

По случай 200 години от рождението на Джузепе Верди

"Viva Verdi" - юбилейна конференция в БАН


◊ СЪБИТИЕТО

"Viva Verdi"
Юбилейна конференция

 
9 октомври 2013
Българска академия на науките


„Viva Verdi” - юбилейната конференция по случай 200 години от рождението на Джузепе Верди, ще се състои на 9 октомври 2013 г. от 10.00 до 14.00 ч. в Големия салон на Българската академия на науките.

Организирана от Българската академия на науките и Софийската опера и балет, конференцията ще бъде открита от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

В деловата част ще участват проф. Боянка Арнаудова, проф. Анелия Янева, изследователи по теми, свързани с живота и творчеството на композитора. Във форума са потвърдили участие световноизвестният режисьор Уго де Ана, постановчик на „Аида”, чиято премиера предстои на 15 октомври в Софийската опера и балет, новият главен диригент на театъра Ерих Вехтер и директорът на Италианския културен институт в София, Анна Амендоладжине.

Ще бъдат показани видео фрагменти от български и чужди продукции от творбите на Верди „Дон Карлос”, „Атила”, „Набуко”, „Риголето” и „Травиата” в изпълнение на Николай Гяуров, Пласидо Доминго, Гена Димитрова, Радостина Николаева, Орлин Анастасов, както и откъси от филми, посветени на великия италиански композитор.


. Проявата се организира със съдействието на Италианския културен институт в София и на Арена ди Верона, и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа през 2019.


 

Автор:
Италиански културен институт
Публикация:
08.10.2013 г. 21:39
Посетено:
1235
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/17785-viva-verdi-yubileyna-konferentsiya-v-ban