Научни форуми

Проект "Места и протести" - лекции и дискусии

Заключителна част от проекта "По местата"

◊ СЪБИТИЕТО

Международно дружество "Елиас Канети". в сътрудничество с "Европейски пространства 21" представя

26.09.2013, 18:00 ч., Дом Канети

"Места и протести" - Лекции и дискусии с Леа Вайсова (София) и Каталин Стойка (Букурещ)

Mодератор: Цвета Ненова





• Леа Вайсова: Структурни изменения на публичността. Сравнително изследване на протестите в България през юни 2012 и 2013

През юни 2012 г. новите промени в Закона за горите, които позволяваха построяването на ски лифт и други комерсиални съоръжения в защитени пространства отключиха гневна вълна не само у еколозите. Лекцията ще направи сравнение между протестите, които последваха тогава и мащабните антиправителствени демонстрации, настъпили тази година на 14 юни.



Леа Вайсова е докторант по социология в Нов български университет, Департамент „Философия и социология”. Изследователските й интереси са в областта на социална теория, социология на околната среда, граждански мобилизации, визуални методи.


• Каталин Аугустин Стойка: Ще кипне ли мамалигата?



От години изглеждаше, че мамалигата не може да кипне – мамалига, на румънски означава също и абсолютно апатично отношение към политиката. Но от януари 2012 г. насам румънците многократно завземаха улиците, провокирани от няколко случая. Сегашните демонстрации срещу огромния минен проект в Трансилвания са само последните от серията протести. В лекцията си Каталин Стойка ще анализира миналогодишните, както и сегашните протести и ще дискутира по-големите структурни и исторически фактори, които формират гражданската и политическа мобилизация на румънците.



Каталин Аугустин Стойка има докторска степен по социология от Университета Станфорд и е преподавател по социология в Националното училище по политически и административни науки в Букурещ. Изследователските му интереси са концентрирани върху социално стратифициране и неравенство, социални движения, изследователски методи и политическа социология. Наскоро той стана един от редакторите на том, посветен на протестите в Румъния в последно време („Зимата на нашето недоволство: румънските протести през януари-февруари 2012“).






Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
26.09.2013 г. 13:49
Посетено:
1203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/17696-proekt-mesta-i-protesti-lektsii-i-diskusii