Научни форуми

Конференция "Виж кой говори: комуникационни и интерпретационни модели в музея"

Първа научна конференция от серията „Дебати в музеологията”

Конференция "Виж кой говори: комуникационни и интерпретационни модели в музея"


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 и 20 септември 2013 г. (четвъртък и петък) в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ – БАН) ще се проведе Първата научна конференция от серията „Дебати в музеологията” на тема „Виж кой говори: комуникационни и интерпретационни модели в музея”.

В конференцията ще вземат участие учени и практици от ИЕФЕМ – БАН, Национален природонаучен музей – БАН, Регионален исторически музей – Русе, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален исторически музей – Смолян, Регионален исторически музей – Видин, Исторически музей – Велинград, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Национален литературен музей, СУ „Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Университет по библиотекознание и информационни технологии – София, Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Конференцията цели да провокира интердисциплинарен дебат върху теориите, моделите и практиките на комуникация и интерпретация в музейната институция с оглед на съвременните развития в Новата музеология от позицията на постмодерните критически социални теории. В центъра на дебата ще бъдат поставени сложните дискурсивни и властови взаимоотношения, които възникват между предмет, куратор и публика в музейното пространство. Практиките в българските музеи ще бъдат съпоставени с примери от съвременната музеоложка практика.

Някои от централните въпроси, около които е организиран научният форум, са: Могат ли да говорят предметите в музея? Какво ни казват? Какво чуваме? Какъв „език” говорят? Имаме ли нужда от „превод”? Чии са гласовете, с които са обвързани предметите, и в какви големи разкази и идеологически дискурси се вписват те? Видима ли е „агенцията”, която произвежда тези разкази и дискурси? Как кураторът упражнява „властта”, с която разполага? Имат ли „глас” посетителите в музея? И не на последно място – случва ли се „разговор” в музея?

Конференцията ще се проведе в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (София, ул. „Московска” 6а, Зала 19). Вход свободен.


. Програмата на конференцията е публикувана в блога на ИЕФЕМ – БАН:
http://iefem.blogspot.com/2013/09/19-20-2013.html


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
12.09.2013 г. 13:26
Посетено:
1774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/17581-konferentsiya-vizh-koy-govori-komunikatsionni-i-interpretatsionni-modeli-v-muzeya