Научни форуми

Президентът на EBLIDA за бъдещето на библиотеките в дигиталния свят

I Международна конференция "Библиосвят: Технологии, ресурси, практики"

◊ СЪБИТИЕТО

Клаус-Петер Бьотгер, президент на EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), ще бъде гост на I Международна конференция "Библиосвят: Технологии, ресурси, практики". Той ще запознае българската библиотечна общност с влиянието на EBLIDA и нейната роля за развитието на библиотеките в Европа. Ще бъде направен и обзор върху предлагането на електронни книги, като част от обслужването в европейските странни. Ще бъдат анализирани различните пазари и разнообразните проблеми, които съществуват при преговорите с европейските издатели. Ще бъдат разгледани също и актуални правни последици и различни бизнес модели при предоставяне на електронни книги от библиотеките.

Г-н Бьотгер е президент на EBLIDA е от 2012 г. Той заема ключови позиции в различни национални (BIB, BID, BII), европейски (EBLIDA) и международни (IFLA) библиотечни организации; преподавател е по библиотечно дело, а от 2009 г. е директор на публичната библиотека в гр. Есен, Германия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Конференцията е организирана от Български информационен консорциум. Тя е първа по рода си в България и ще се проведе в Библиотечно-информационния център на Техническия университет, гр. София от 26 до 27 септември 2013 г.

В два дни и четири пленарни сесии лектори от страната и чужбина ще запознаят аудиторията с аспекти на библиотечното коопериране и комуникация, влияние на европейските инициативи, нови технологични решения при библиотечните ресурси и услуги. Ще бъдат споделени и редица успешни библиотечни практики.

Подробна информация за програмата на конференцията на: http://www.bic.bg/konferencii.html

Регистрацията за участие в конференцията се извършва онлайн и продължава до 15 септември 2013 г.


Автор:
Публикация:
09.09.2013 г. 19:06
Етикети:
библиотечно делобиблиотекиелектронни книгиБИКБългарски информационен консорциум
практики
Международна конференция Библиосвят: Технологии
европейски издатели
европейски библиотеки
EBLIDA
Клаус-Петер Бьотгер
ресурси
Посетено:
1229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/17561-prezidentat-na-eblida-za-badeshteto-na-bibliotekite-v-digitalniya-svyat