Научни форуми

Открита лекция: Актрисата Жуан Лин-ю: дивата на китайското кино

Доц. д-р Андроника Мартонова ще говори за "китайската Грета Гарбо"

Открита лекция: Актрисата Жуан Лин-ю: дивата на китайското кино


◊ СЪБИТИЕТО

Открита лекция:
Актрисата Жуан Лин-ю: дивата на китайското кино


Лектор: доц. д-р Андроника Мартонова - Институт за изследване на изкуствата, БАН

30 май 2013 г, четвъртък, от 17.00-18.30 ч.
Институт "Конфуций" - София, бул. "Тодор Александров" 79


Както недвусмислено показва заглавието на настоящата лекция, ще се опитаме да направим не просто портрет на най-митологизираната актриса на Китай - Жуан Лин-ю, но и също така портрет на епохата на нямото и началото на звуковото кино (20-30-те години на ХХ век) в азиатската страна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЖУАН ЛИН-Ю

И до ден днешен наричат Жуан Лин-ю „китайската Грета Гарбо”, както и „Богинята на Шанхай” – проектирайки в последното определение и титула на най-емблематичния филм с нейно участие „Богинята” (1934). Дали защото ранно завършва житейският й път – едва на 24-годишна възраст, дали заради изключителната си популярност, или пък невероятния си актьорски талант, звездата на китайския кинематограф свети и до ден днешен на небосклона на електрическите светлини и сенки (или както китайците наричат киното). За Жуан Лин-ю понятието време не е актуално – тя е артистка, която подчинява епохите. Филмите с нейно участие не остаряват, дори и да са произведение преди повече от от 80 години. Естествената й, органична и изящна актьорска игра и до днес впечатлява.

За 29-те филма с нейно участие (или 8 години кариера в китайската киноиндустрия), Жуан Лин-ю носи ореола на многоаспектен творец, „чието вълнение може да достигне до върховете на пръстите й, и чието лице разкрива богата палитра от настроения” – както пише Лесли Чоу. Изиграва множество различни роли, непрекъснато и контрастно пресъздава различни женски образи, успява без проблем да преодолее и замени стилът на игра в нямото кино с различния на звуковото.

Много от изследователите на източното седмо изкуство и днес подчертават, че китайското, но и също така азиатското кино, нямаше да се развият и да достигнат съвременните си върхове, ако я нямаше фигурата на Жуан Лин-ю и дългогодишното й работа с режисьора Бу Уанцан.

Същевременно, за да очертае ясно контекста на епохата, лекцията ще се спре и на аспекти от историята на китайското кино за да дефинира идеята за модерност и новите социални послания, които екраните на Шанхай предоставят на зрителите през 20-те и 30-те години на ХХ век. Също така ще се фокусира съвсем накратко и върху популярността на китайското кино в България в същия период - един безспорно интересен и непознат акцент. Но все пак – основен пътеводител през филмите, камерите, режисьорите, стиловете, салони и студията на Шанхай ще бъде фигурата на Жуан Лин-ю: абсолютната дива на китайския кинематограф.



Автор:
Организаторите
Публикация:
25.05.2013 г. 14:47
Етикети:
Софиялекцияактриса
институт Конфуций
Андроника Мартонова
китайско кино
Жуан Лин-ю
Посетено:
1437
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/17081-otkrita-lektsiya-aktrisata-zhuan-lin-yu-divata-na-kitayskoto-kino