Научни форуми

След Арабската пролет... Лекции на Джамил Сайа

"Прави ли една конституция „пролет“?" и "Тунизийската революция: приносът на правото"

След Арабската пролет... Лекции на Джамил Сайа


СЪБИТИЕТО

Френският институт в България има удоволствието да ви покани на две лекции, организирани съвместно с Е-Citizenship и Центъра за култура и дебат „Червената къща“.

След Арабската пролет...
Лекции на Джамил Сайа• 27 март 2013 | Прави ли една конституция „пролет“?
18.30 ч., Френски институт в България – ул. "Дякон Игнатий" №2
Симултанен превод на френски и български език – Вход свободен
. Дискутанти: Анна Кръстева и Петя Георгиева

Революционната идея винаги почива върху три неразделни елемента: стремеж да се освободят силите на новото време, борба срещу стария режим, възпиращ триумфа на свободата и правдата и накрая, утвърждаване на народната воля, отъждествяваща се с държавата. Арабските революции (включително тунизийската) издигнаха знамето на ентусиазма си, реализирайки първите два елемента. Висящ остана третият, заплетен в бурната съдба на временните правителства. Подробният анализ на причините за това забавяне се губи в различни идейни течения и контра-течения, в групови заговори, при които говоренето често маскира истинските намерения. Лесно можем да откроим факта, че още в началото властта се стреми да жертва интересите на обществото за нов конституционен ред. Сега това вече е факт. Свикването на учредителни събрания е пръв етап към постигане на целта. Но прави ли една конституция „пролет”?


• 28 март 2013 | Тунизийската революция: приносът на правото
18 ч., Червената къща, зала Гъливер - ул. "Любен Каравелов" №15
С консекутивен превод на френски и български език – Вход свободен
. Дискутанти: Анна Кръстева и Петя Георгиева

Откакто започнаха събитията, които наричаме „тунизийска пролет“, революционната идея е въздесъща. Този същински исторически поврат е стъпка, която бележи не само разрив с бившия решим, но преди всичко приравняване към универсалните ценности. Народът прояви волята да излезе окончателно от историческата си изолация и поеме по пътя на доброто, като загърби злото.


ЗА ЛЕКТОРА

Джамил Сайа е хабилитиран ръководител на проучвания по публично право, научен сътрудник в CERDHAP (Център за наука и изследвания по право, история и публична администрация) към Университета Пиер Мендес Франс в Гренобъл. Той също е президент на Тунизийската обсерватория за глобална сигурност. През 2013 г. публикува книгата „Тунизийската революция: приноса на правото“, издателство „Л’Арматан“, Париж.


Автор: Френски институт в България
24.03.2013 г. 16:18
Посетено: 971
Етикети: Червената къща, Френски институт, лекции, Е-Citizenship, Джамил Сайа, След Арабската пролет
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/16629-sled-arabskata-prolet-lektsii-na-dzhamil-saya