Научни форуми

Достоевски и драматургията на смъртта – размишления върху една гранична ситуация

Редовно заседание на Българско общество „Ф. Достоевски“

Достоевски и драматургията на смъртта – размишления върху една гранична ситуация


◊ СЪБИТИЕТО

Редовно заседание
на Българско общество „Ф. Достоевски“


Стоян Асенов
ще говори на тема:

Достоевски и драматургията на смъртта – размишления върху една гранична ситуация

 
5 ноември 2012 г., понеделник, 17,00 ч.
Зала на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (2 ет.)


На 23 април 1849 година, в малките часове на нощта, Фьодор Достоевски е арестуван заради участието си в кръжока на Петрашевски. Заедно с още 13 души е затворен в Алексеевския равелин на Петропавловската крепост – най-страшният затвор за важни политически държавни престъпници. В почти пълна изолация, нарушавана само от разпити, те прекарват там 8 месеца докато трае делото срещу петрашевците. На 16 ноември военният съд приключва делото и осъжда 21 подсъдими, в това число и Достоевски, на смърт чрез разстрел.

Интересува ни конституирането на опита, когато човекът е поставен в самата стихия на отминаващото време, структурите и формите, в които този опит е даден и доминантите, които изграждат неговата цялост, т.е. въпросът е за неговата възможност такъв, какъвто той е, конкретните модуси, в които едно съществуване конституира и възприема себе си и света и в които те стават достъпни като негова собствена възможност.


Автор:
Българско общество "Ф. Достоевски"
Публикация:
01.11.2012 г. 15:02
Посетено:
1941
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/15717-dostoevski-i-dramaturgiyata-na-smartta-razmishleniya-varhu-edna-granichna-situatsiya