Научни форуми

Конференция в Сливен за европейското сътрудничество в художественото творчество

В рамките на Майските дни на културата "Сливенски огньове"

Европейската академия на изкуствата в Прага и община Сливен организираха в град под Сините скали конференция по проблемите на европейската интеграция в сферата на съвременното художествено творчество. Лектор бе завеждащ-катедра „Архитектура” от Академията в столицата на Чешката република проф. Здравко Русев.
                 
Научният форум бе посетен от зам.-кметовете на община Сливен Иван Славов (по културата и образованието) и Румен Стоилов, отговарящ за европейските проекти.  Сред участниците бяха директори на културни институти в Сливен, галеристи, писатели, художници, експерти в сферата на културата и изкуствата, музейни работници и др. 
           
С основание проф. Русев свърза целите на конференцията с обръщане към големите традиции и възможностите на Сливенския регион за развитие на културните инициативи и художественото творчество. Според него е необходимо „създаване на обмен на информация, който трябва да започне от обучението на децата с таланти в областта на художественото изкуство и да се премине постъпателно към художествените гимназии”. Известна е ролята в тази насока на НХГ „Димитър Добрович” в Сливен за съхраняване, развитие и популяризиране на българските традиции, за възпитание на поколения творци в различни жанрове на изкуството.
            
Инициативата бе приветствана и от зам.-кмета Иван Славов, който благодари за общите усилия на община Сливен, Европейската академия по архитектура и на Европейската академия по изкуствата в Прага. В неговото виждане целта на конференцията е насочена за „развиване и подкрепяне на съществуващите традиции в областта на културата и изобразителните изкуства в Сливен. Затова не е случайно, че тази първа конференция се провежда именно по време на Майските дни на културата „Сливенски огньове”. (Наскоро информирахме нашите читатели, че след прекъсване от 23 години те бяха възобновени.)
             
На конференцията участниците обсъдиха проблеми, отразяващи бъдещите перспективи на Сливен в областта на европейското сътрудничество в изкуството. Не бе подминат и въпросът за развитието на творчеството в академичните общности и среди. Бяха очертани някои подходи за развоя на галерийното дело в града и на галериите като хранилища на художествени ценности, памет и култура.
               
Сред важните фактори за развитие в различните сфери проф. Русев открои конкурентността – съотносима в случая към възможностите в това направление на Националната художествена гимназия в Сливен към критериите на сродните художествени училища в Европа. Той конкретизира увереността си за развитие и вписване на сливенските автори на художествени ценности и на града под Сините скали в „европейското художествено пространство”, с думите: „Европейският пазар трябва да преоткрие сливенските творци и това може да стане, ако Сливен кандидатства през 2019 година за Европейска столица на културата!”

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
20.05.2012 г. 01:04
Етикети:
културни събитияСливенСливенски огньове
Здравко Русев
европейско сътрудничество
Посетено:
1429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/14783-konferentsiya-v-sliven-za-evropeyskoto-satrudnichestvo-v-hudozhestvenoto-tvorchestvo