Научни форуми

Културните и творческите индустрии – практики и идеи от Германия и Европа

Седми семинар-дискусия от поредицата “Стимулиране развитието на културните и творческите индустрии в България”

◊ СЪБИТИЕТО

Поредицата от мероприятия “Стимулиране развитието на културните и творческите индустрии в България” на Гьоте-институт и Обсерватория по икономика на културата ще бъде продължена със семинар-дискусия на тема “Културните и творческите индустрии – практики и идеи от Германия и Европа”.

Събитието ще се проведе на 28 март 2012 г., сряда, от 9:00 до 13:00 ч. в Гьоте-институт, ул. „Будапеща” 1, гр. София.

Целта на този семинар-дискусия е да представи създаването на новата Национална стратегия за българската култура и възможностите за развитие на културните и творчески индустрии; развитието на София като град на културните и творчески индустрии; европейски опит на “Креативният сектор” и неговият – потенциален – принос за регионалното развитие и за европейското единство и сближаване; културата като мотор за развитие и сближаване (примери за проекти, финансирани от Европейските структурни фондове); структури и тенденции при културните и творческите индустрии в Германия – през 2009 г. - година на криза.

За участие са поканени още представители на Министерство на културата, Столична община, както и представители на културните и творчески индустрии в България.


◊ ПРОГРАМАТА

Културните и творческите индустрии – практики и идеи от Германия и Европа

Семинарът се организира от Гьоте-институт България и Обсерватория по икономика на културата

28 март 2012 г., сряда
Гьоте-институт България, ул. "Будапеща" 1, София


8:45-9:00 - Регистрация

9:00-9:10 - Откриване
. Д-р Рудолф Барч, директор на Гьоте-институт България
. Диана Андреева, директор на Обсерватория по икономика на културата

9:10-9:20 - София – град на културните и творческите индустрии
. Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община

9:20-9:40 - Новата Национална стратегия за българската култура – възможности за развитие на културните и творчески индустрии
. Митко Тодоров, заместник-министър, Министерство на културата 
. Диана Андреева, директор на Обсерватория по икономика на културата

9:40-10:30 - “Креативният сектор” и неговият – потенциален – принос за регионалното развитие и за европейското единство и сближаване (1)
. проф. д-р Андреас Визанд, изпълнителен директор на Европейския институт за сравнителни културни изследвания (ERICarts)
Част I: Културата като мотор за развитие и сближаване (примери за проекти, финансирани от Европейските структурни фондове)
Част II: "Култура" и "творчески индустрии" в ЕС – правни, икономически и политически предпоставки
Част III: "Културни" и/или "творчески индустрии": какво всъщност е това?

10:30-11:00 - Кафе пауза

11:00-11:45 - “Креативният сектор” и неговият – потенциален – принос за регионалното развитие и за европейското единство и сближаване (2)
. Проф. д-р Андреас Визанд, изпълнителен директор на Европейския институт за сравнителни културни изследвания (ERICarts)
Част IV: Кой вярва още в чудеса? Някои очаквани ефекти по отношение на растежа и заетостта не се реализират…
Част V: Изводи

11:45-12:00 - Структури и тенденции при културните и творческите индустрии в Германия – през 2009 г., година на криза
. Михаел Зьондерман, Бюро за изследване на културните индустрии в Кьолн, председател на сдружението “Работен кръг за културна статистика”, Кьолн

Презентацията ще бъде представена от проф. д-р Андреас Визанд, изпълнителен директор на Европейския институт за сравнителни културни изследвания (ERICarts)

12:00-13:00 - Дискусия

Модератор: Розалина Лъскова, програмен директор “Международни проекти и програми”, Обсерватория по икономика на културата
 

ЗА ГОСТ-ЛЕКТОРИТЕ

Проф. д-р Андреас Визанд: изпълнителен директор на Европейския институт за сравнителни културни изследвания (ERICarts) със седалище в Бон и редактор на Компендиума на културните политики и тенденции в Европа на Съвета на Европа.

Михаел Зьондерман: Бюро за изследване на културните индустрии в Кьолн; председател на сдружението “Работен кръг за културна статистика”; ръководител на годишния мониторингов доклад “Културна и творческа икономика” на германското федерално правителство; член на специалната работна група “Културни индустрии” / Евростат, мрежа на ESSnet в областта на културата (ESSnet on Culture).

Автор:
Обсерватория по икономика на културата
Публикация:
27.03.2012 г. 13:01
Етикети:
творческите индустриикултурни индустрииизкустваикономика на културатаСеминар-дискусия
Германия и Европа
практики и идеи
Културните и творчески индустрии
Посетено:
1883
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/14434-kulturnite-i-tvorcheskite-industrii-praktiki-i-idei-ot-germaniya-i-evropa