Научни форуми

Дяволът на Иван Карамазов, Великият инквизитор и "Ахасфер" на Кюхелбекер: за един възможен източник на "Братя Карамазови"

Публична лекция на проф. Стефано Алое

Дяволът на Иван Карамазов, Великият инквизитор и "Ахасфер" на Кюхелбекер: за един възможен източник на "Братя Карамазови"


◊ СЪБИТИЕТО

Българско общество „Ф. Достоевски”

ви кани на

публичната лекция на проф. Стефано Алое (Верона)
,
изпълнителен секретар на International Dostoevsky Society,
на тема:

Дяволът на Иван Карамазов, Великият инквизитор и „Ахасфер” на Кюхелбекер:
за един възможен източник на „Братя Карамазови”

(На руски език, с превод на български.)


Лекцията ще се състои на 5 март 2012 г., понеделник, от 17 ч.
в залата на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”


Търсенето на интертекстуални нишки в произведенията на Ф. М. Достоевски е твърде сложна и неизчерпаема задача. То зависи от неимоверната ерудиция на писателя, а още повече – от скрития поток реминисценции и намеци, изпъстрили творческите му ръкописи, често доведени до неузнаваемост. Всеки сюжет – литературен, битов, журналистически, речеви – може да стане начало за нова творческа идея или да се преплете с други вътрешни и външни интертекстуални пластове.

Тук се предлага четене на два от ключовите епизода на романа "Братя Карамазови" – главите "Великият Инквизитор" и "Дяволът. Кошмарът на Иван Фьодорович" – в съпоставка с откъси от незавършената поема на В. К. Кюхелбекер "Ахасфер", публикувана в списанието на М. И. Семевски "Русская Старина" в 1878 година. Сближаването и съпоставянето на произведенията на двама дотолкова различни по величина писатели е абсолютно ново, още повече като имаме предвид това, че в наследството на Достоевски не се забелязва нито едно споменаване на Кюхелбекер; независимо от това, наличието в библиотеката на писателя на дадения том на "Русская Старина", както и интересът му към съдържанието на това списание в периода на създаване на романа "Братя Карамазови", дават основание за една нова хипотеза.


Българско общество „Ф. Достоевски” е основано на 5 декември 2011 г. и е част от International Dostoevsky society.


Автор:
Българско общество "Ф. Достоевски"
Публикация:
02.03.2012 г. 20:17
Посетено:
2513
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/14238-dyavolat-na-ivan-karamazov-velikiyat-inkvizitor-i-ahasfer-na-kyuhelbeker-za-edin-vazmozhen-iztochnik-na-bratya-karamazovi