Научни форуми

Критическият квартет говори за: "На изток от Запада" на Мирослав Пенков

Дискусия в Център за култура и дебат "Червената къща"

Критическият квартет говори за: "На изток от Запада" на Мирослав Пенков


◊ СЪБИТИЕТО

Критическият квартет говори за: „На изток от Запада“
(Мирослав Пенков, ИК „Сиела”, 2011)

14 февруари (вторник) 2012, 19.00 ч.
Център за култура и дебат "Червената къща", зала „Пеша Николова“


Втори сезон на Критическия квартет. Опитваме се да създаваме пространство на срещата и общностното говорене, където говорещите заедно с присъстващите интерпретират конкретно литературно произведение от случващата се тук и сега българска литература. Място, където звучи живото критическо слово, свързваме се чрез книгите, артикулираме съ-гласията и не-съгласията си, мненията и съ-мненията си.

. С участието на Ангел Игов, Николай Аретов.
. Модератор: Николай Бойков

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА


„Пенков постига с единични фрази толкова, колкото други писатели не успяват и с цели глави… сборник на триумфа.“
Лос Анжелис Таймс

„Един от най-вълнуващите сборници от дълго време насам.“
Бостън Глоуб

„Блестящ сборник.“
Гардиън

„В ръцете сте на един млад майстор на разказа…“
Монреал Газет

„Великолепни разкази за любов и омраза, дом и носталгия, страст, изгнание, насилие, история и хумор…“
Сатърдей Ейдж, Мелбърн

"Започнах да пиша разказите в „На Изток от Запада“ далеч от дома, като студент в Америка. Отначало България ми липсваше силно, болезнено. Липсваха ми близките хора, дядовото село, реката дето го разсича на две махали. Липсваха ми и Балканът, и морето, заводският хляб и сладките розови домати. Но седнех ли да пиша, Атлантикът в миг пресъхваше, разстоянията се стапяха, липсите запълваха и в писането пак се връщах у дома. Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора – мъже, жени, деца еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом. Писах разказите и на английски и на български с голяма любов. Дано уважаемият читател усети това. Дано ги хареса."

Мирослав Пенков

Внук купува тялото на Ленин от eBay, като подарък за дядо си, активен борец, фанатизиран комунист. Един пропаднал вундеркинд нахълтва с взлом в православна църква, за да открадне златен кръст. Едно момче среща братовчедка си (любовта на живота му) веднъж на всеки пет години, насред реката, която разполовява родното им село на Изток и Запад. Такива са странните, неочаквано трогателни видения на Мирослав Пенков за родната му България; видения, които изпълват разказите в този пленителен сборник.

В "На Изток от Запада" Пенков пише с огромно сърце за векове трагична българска история. Героите му оплакват неща, отминали отдавна, и бленуват за други, които така и няма да ги бъде. Но дори и под смазващата тежест на история, дълг към семейството, изгнаническо страдание, разказите в "На Изток от Запада" запазват лекота и свежест, оживени от ненадминатия усет на Пенков към абсурда.


Мирослав Пенков е роден през 1982 в Габрово. Завършва I АЕГ в София, а през 2001 е приет в Университета на Арканзас, където получава бакалавърска степен по психология, а по-късно и магистърска по творческо писане. Салман Рушди включва разказа му „Как купихме Ленин” в антологията "Най-добрите американски разкази 2008", а разказът му „На Изток от Запада” ще бъде отличен в антологията ПЕН/О. Хенри 2012. Преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас. Сборникът му "На Изток от Запада" ще бъде издаден в единадесет държави.




√ Сборникът с разкази на Мирослав Пенков може да се поръча онлайн от книжарница "Книгосвят":
->
На Изток от Запада
Автор:
Публикация:
13.02.2012 г. 18:23