Научни форуми

Критическият квартет говори за: "Възвишение" на Милен Русков

Дискусия в Център за култура и дебат "Червената къща"

Критическият квартет говори за: "Възвишение" на Милен Русков


◊ СЪБИТИЕТО

Критическият квартет говори за: "Възвишение"
(Автор: Милен Русков, ИК „Жанет – 45”, 2011)

24 януари (вторник) 2012, 19.00 ч.
Център за култура и дебат "Червената къща", зала „Пеша Николова”

Втори сезон на Критическия квартет. Опитваме се да създаваме пространство на срещата и общностното говорене, където говорещите заедно с присъстващите интерпретират конкретно литературно произведение от случващата се тук и сега българска литература. Място, където звучи живото критическо слово, свързваме се чрез книгите, артикулираме съ-гласията и не-съгласията си, мненията и съ-мненията си.

. С участието на Ангел Игов, Мария Калинова, Николай Аретов.
. Модератор: Николай Бойков

Вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА

Милен Русков (1966) е автор и на "Джобна енциклопедия на мистериите" (награда за дебют „Южна пролет”) и „Захвърлен в природата“ (награда „ВИК“ за роман на годината).

Тази книга ни връща в епохата на българското Възраждане, когато двама бунтовници, приятели на Димитър Общи – т.е. малко революционери, малко разбойници, – участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. Постепенно те се включват и в трите вида тайна дейност – „конспиративна, експедитивна и революционно-разбойнишка“, по израза на Стоян Заимов. Това е разказано с жива стилизация на българския възрожденски език, в който всичко изглежда по неповторим начин смешно и очарователно. Но не свършва така.

„Увлекателно-драматичен сюжет, уникални като художествени образи герои, майсторско сказово разказване, трагика и хумор – новият роман на Милен Русков е ключ към философско-историческите и народопсихологически проблеми на възходите и провалите на българина и българската общност в техните исторически пътища и безпътици."

„Както и в другите си романи, той върви срещу течението на лесното и повърхностно писане. Като възкресява яркия, мощен, смешен, омагьосващ, покъртителен, първозданно свеж език на възрожденските ни писатели, Русков поднася темите, които създадоха България и българската литература, с нова сила и дълбочина, в диалог с Бога и фатума на историята. Глътка въздух в днешната задуха – онова литературно събитие, на което бяхме престанали да се надяваме."

„Книги като тези на Милен Русков нито се пишат лесно, нито се появяват често в България, а сигурно и навсякъде."

„Иронична, плътна, с богат език, въобще истинско постижение на българската литература."
Митко Новков
√ Романът на Милен Русков може да поръчате онлайн от книжарница "Книгосвят" -> Възвишение
Автор:
21.01.2012 г. 16:38
Посетено: 1710
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/13961-kriticheskiyat-kvartet-govori-za-vazvishenie-na-milen-ruskov