Научни форуми

Дебат за възраждането на българските библиотеки

Национална кампания за възраждане на библиотеките

◊ СЪБИТИЕТО

Асоциация „Българска книга”,  Българската библиотечно-информационна асоциация, Сдружението на българските писатели, Съюзът на българските писатели, Съюзът на преводачите в България, Асоциация на писатели в България, НХА – Факултет по изящни изкуства, организират Национална кампания за възраждане на библиотеките.

Към кампанията се присъединиха СУ „Св. Климент Охридски“, БАН, Институт за български език към БАН, Институт за литература към БАН, Институт по балканистика, Технически университет – Варна, Българска фармацевтична студентска асоциация, Асоциация „Родители”.

Организаторите Ви канят на дебат за възраждането на българските библиотеки - на 5 октомври, от 17.00 часа в „Червената къща”.  Ще участват доц. Александър Кьосев, доц. Йордан Ефтимов, проф. Николай Аретов, проф. Мони Алмалех, Биляна Курташева, Кристин Димитрова, Рашел Леви, ученици, студенти.

Основните акценти са свързани с изискване за спазване правата на българските граждани за равен достъп до информация, знание и образование. Позовавайки се на поетия от правителството ангажимент към образованието като главен приоритет, организаторите на кампанията ще настояват за:

- Спешно приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществени и училищни библиотеки, съизмерим с международния, и за незабавно подновяване на програмата на Министерство на културата за обновяване на библиотечните фондове.


До 30 септември, в офисите на организаторите, са постъпили над 6500 подписа на хартиен носител в подкрепа на кампанията. В електронната петиция са над 2000.

Срокът за събиране на подписи е удължен до 4 ноември 2011 г.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Полиграфически комбинат „Димитър Благоев” и вестник „Стандарт”.

Партньори на кампанията са „Аз чета”, Stand.bg, Център за култура и дебат „Червената къща”, БГ Книга, Литературата днес.

Автор:
Силва Папазян, Асоциация "Българска книга"
Публикация:
03.10.2011 г. 18:11
Етикети:
библиотекиЧервената къщадебат
възраждане на библиотеки
Нацинална кампания
АБК
Посетено:
1484
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/13262-debat-za-vazrazhdaneto-na-balgarskite-biblioteki