Научни форуми

Консумация и дефицит в социалните отношения при социализма

Връщане лентата назад - една крачка напред

Консумация и дефицит в социалните отношения при социализма


◊ СЪБИТИЕТО

Семинар „Стопанска (социална) България: Бъдещето през културата на миналото” представя:

„Консумация и дефицит в социалните отношения при социализма”
.

Лектор: Кристиан Банков (НБУ)
Водещи на семинара: Румен Аврамов (Център за либерални стратегии) и Мартин Иванов (БАН, Институт по история)


16 март (сряда) 2011, 17:30 ч.
зала „Пеша Николова”, Център за култура и дебат "Червената къща" - гр. София


Целта на семинара е да предложи друга гледна точка за причините, довели до падането на режима през 1989 г., но този път акцентирайки върху социологията на потреблението. Ще се вникне по-дълбоко във възникналата икономика на дефицита и нейните последствия. В изложението ще бъдат представени извадки от официалните изследвания на "социалистическия начин на живот" и свидетелствата за оцеляването в условия на недоимък, иззети от задочните репортажи на Георги Марков.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Доц. д-р Кристиан Банков е директор на Югоизточно-европейския център за семиотични изследвания (ЮЕЦСИ) от февруари 2007 г. Интересите му към семиотиката датират още от 1993 г., когато следва в Държавния университет в Болоня, Италия, и избира специализация за последните години от следването си в Института за науки за комуникацията, оглавяван от проф. Умберто Еко.

От 1996 г. насам Кристиан Банков осъществява интензивна международна дейност. Той е изнасял лекции, семинари и е организирал кръгли маси в Хелзинкския университет, Университета в Бари (Италия), IULM – Милано, London Guildhall University (днес London Metropolitan University), Софийския университет и др. Той е сред организаторите на международните ранноесенни школи по семиотика към Магистърска и докторска програма по семиотика в НБУ. От 2005 г. е представител на Балканската асоциация за семиотични изследвания (BASS) в разширения съвет на Международната асоциация за семиотични изследвания (IASS). Има три публикувани книги и множество статии на български, английски, италиански и френски. Основните му интереси са в областта на теоретичната семиотика, херменевтиката и социосемиотиката.
Автор:
Жасмина Гевезиева
Публикация:
15.03.2011 г. 01:00
Посетено:
1096
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/11878-konsumatsiya-i-defitsit-v-sotsialnite-otnosheniya-pri-sotsializma