Научни форуми

Испанската реклама или рекламата като изкуство

Дискусия в Институт Сервантес - София

Испанската реклама или рекламата като изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Испанската реклама или рекламата като изкуство

Дискусия със студенти от НХА


Водещ: Албена Спасова, преподавател по реклама в НХА

16 февруари 2011 г., 13.30 ч.
Тържествена зала
Институт Сервантес - София
ул. „Съборна” 1


Рекламата изпитва настойчива нужда хората да я слушат и да й обръщат внимание, и затова част от усилията й са насочени към това да предизвиква интерес. Обикновено спечелва вниманието, когато е добра, въпреки че понякога го завоюва и когато не е и то именно защото не е.

Испания, за щастие, разполага с повече примери от първия вид, тъй като испанският творчески дух се отличава със страстния си стремеж към нововъведения. Съзнавайки, че вниманието по природа се изплъзва и обръща глава само когато попадне на нещо особено красиво, изненадващо или невиждано дотогава, испанската реклама се старае да удовлетворява именно тези изисквания.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

На дискусията ще бъдат разгледани някои от испанските реклами, които могат да бъдат определени като произведения на изкуството, реклами, които същевременно представляват и пример за много различни изкуства, съчетани помежду си. Рекламата е литература, живопис, фотография, кино, изображение, реторика, тя е, с една дума, компендиум от всички изкуства, чрез които човек се изразява и общува. Сама по себе си тя не е изкуство, но поема в себе си всички изкуства и в стремежа си да се храни с изкуства накрая “пресътворява” и вдъхва свеж въздух на същите извори, от които черпи, защото рекламата често е авангардът, благодарение на който се откриват нови изразни форми. Но освен това, ден след ден, рекламата обзема в себе си идентичността и културното своеобразие на една страна. Тя е най-правдоподобната, многолика и цялостна “снимка” на светогледа на испанците и на начина, по който той се развива.

Тази проява би могла да привлече както хора на културата, интересуващи се професионално от авангардното изкуство, така и предприемачи и икономисти.

Автор:
Меглена Мишева, координатор „Културни прояви”, Институт Сервантес - София
Публикация:
14.02.2011 г. 15:52
Посетено:
1163
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/11678-ispanskata-reklama-ili-reklamata-kato-izkustvo