Научни форуми

Лекция на Екатерина Дьогот в ИСИ - София

Какво е авангардното в руския авангард

◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство - София

ви кани на

"Какво е авангардното в руския авангард"
Лекция на Екатерина Дьогот8 ноември 2010, понеделник, 18.00
Галерия ИСИ - София, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")

• Презентацията ще бъде на английски!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕКТОРА

Екатерина Дьогот е един от влиятелните критици и е сред най-известните куратори и историци на съвременното изкуство в Русия. Образованието и опитът й като историк на изкуството, работил в официални художествени и професионални институции – сред които и Третяковската галерия, допринасят за систематичния й изследователски подход към процесите през последните 20 години. Като активен критик в годините след промяната, Екатерина Дьогот има съществен принос за изработването на новия език на критиката, за превръщането й от пасивен посредник в активен участник в художествените процеси на всички нива. Може да се каже, че Дьогот владее и адекватно използва различни форми на изказ в широкия спектър от академичната словесност до life-style периодика и онлайн медии. Като куратор в множеството си проекти тя се стреми да постави съвременното изкуство в исторически контекст. Дьогот е автор на уникалното изследване „Руското изкуство на 20. век”, в което разглежда развитието от модернизма до най-новите тенденции като цялостен взаимообвързан процес.
От 2008 г. д-р Екатерина Дьогот е редактор на отдел „Изкуство” в www.openspace.ru/art - независимо онлайн списание за новини, художествена критика и културни анализи. Била е гост-професор в различни американски и европейски университети; понастоящем е преподавател в Института за фотография и мултимедия „Александър Родченко”, Москва.

Автор е на книгите: „Терористичният натурализъм” (1998), „Руското изкуство на 20. век” (2000) и „Московският концептуализъм” (съвместно с Вадим Захаров, 2005). Тя е редактор на всички каталози на изложбите, които е курирала, и е писала задълбочени текстове за тях.

Сред по-важните изложби, курирани от Екатерина Дьогот, са: Руския павилион на Венецианското биенале (2001); Паметта на тялото: съветско бельо (Санкт Петербург, Москва, Хелзинки, Виена, 2002-2004); Москва – Берлин 1950-2000 (Мартин Гропиус Бау, Берлин и Историческия музей, Москва 2003-2004); Съветски идеализъм (Музей на валонското изкуство, Лиеж, 2005); Комедията: смешната страна на движещия се образ (Централен дом на художника, Москва, 2005); Борба за знамето: съветско изкуство между Троцки и Сталин (Новият Манеж, Москва, 2008); Граждани, не се самозабравяйте: Димитри Пригов (Музей за съвременно изкуство, Москва, 2008); Кудъмкар – двигател на бъдещето (Пермски музей за съвременно изкуство, Винзавод – Москва, 2009), която печели награда за най-добър кураторски проект в Русия – Иновация 2009; Ако. Украинско изкуство в преход (Пермски музей за съвременно изкуство, 2010). През 2010 тя курира (съвместно с Давид Риф и Козмин Костинаш) Ударници на движещия се образ - Първо уралско индустриално биенале в Екатеринбург.


Автор: ИСИ - София
06.11.2010 г. 15:39
Посетено: 1002
Етикети: София
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/11095-lektsiya-na-ekaterina-dyogot-v-isi-sofiya