Издания / премиери

Странджанският шедьовър "Мерията" с премиера в Бургас

Изявени журналисти и ученици ще бъдат наградени за активна гражданска позиция с книгата

Странджанският шедьовър "Мерията" с премиера в Бургас


◊ СЪБИТИЕТО

Едно събитие в литературния ни живот – сборникът „Мерията” ще бъде представен в книжарница „Хеликон” в Бургас. Книгата, която е издание на Природен парк „Странджа”, ще се презентира на 19 май (сряда) 2010 г. от 18.30 ч.

Изявени бургаски журналисти и ученици от двете най-престижни училища – математическата и немската гимназии в града ще бъдат наградени по време на премиерата. Наградата бе определена от комуникационна група „Имидж Едвъртайзинг” по повод Деня на Тракия, но връчването бе отложено за датата на официалното представяне. Лично ще присъства авторът на „Мерията”, Кирил Еленчев, на 84 г. от Малко Търново. Въпреки, че това е първата творба на Еленчев, тя определено впечатлява с художествените си качества и духовно въздействие.


◊ ПОВЕЧЕ

Директорът на ПП „Странджа” Стефан Златанов и културоложката Калина Телянова ще говорят за значимостта, литературната и историческа стойност на сборника. Срещата с бай Кирил Еленчев е като докосване до един изчезнал вече свят, в който витае духа на Странджа планина. Защо хората, които живеят в нея, не са като останалите и къде е разликата. Кого приема магическата планина и защо не всеки може да бъде част от нея.

Непосредствено след издаването й, литературни критици определиха книгата като шедьовър. Всеки един от 14-те разказа в нея не отстъпва по нищо на творчеството на класиците-познавачи на българския бит и душевност 
Йордан Йовков, Елин Пелин, Николай Хайтов... В тях проблясват ценностите на нашите предци, на хилядолетните ни традиции, изгубени в съвремието, за един изконен живот, обичаите, вярванията... Законите на битието и небитието, на видимото и невидимото, на доброто и злото, разкриват подчиняващата си и мамеща хармония в единството на Човека и Природата. Словото на Кирил Еленчев звучи като притча и кодира в съзнанието на читателя парадигмата на божията справедливост. Именно това се е опитал да съхрани и предаде за поколенията писателят. И ни го поднася чистосърдечно и с неманифестирана молба да приемем тази трансцендентална изповед в съзнанието и сърцето си.

„..Не бях ли аз захранен със силата на майката-природа. Приютявайки ме сред своите красоти, разкривайки ми правилата на живота, калявайки волята ми, аз растях като дърветата – без да се откъсвам от земята.
И се чувствах неин син..”


Комуникационна група „Имидж Едвъртайзин” - Бургас е откупила 30 книги, за да ги подари на подрастващите и на колеги от журналистическата гилдия.

„Според нас тази творба е уникална и трябва да стигне до съзнанието и сърцата на младите. За да се предаде приемствеността, за да свържем скъсаната нишка в паметта на поколенията, да се опитаме да възродим благородството, силата и добротата от духовността на нашите деди!”, мотивира решението за наградите управителката на „Имидж Едвъртайзинг” Алберта Алкалай.

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
18.05.2010 г. 16:42
Посетено:
1266
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9993-strandzhanskiyat-shedyovar-meriyata-s-premiera-v-burgas