Издания / премиери

Представяне на "Марма, Мариам" от Теодора Димова в Русе

Съвременна българска проза

Представяне на "Марма, Мариам" от Теодора Димова в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Теодора Димова ще представи новата си книга „
Марма, Мариам” в Русе

На 15 май 2010, събота, в зала „Култура” (срещу РТВЦ).

Писателката гостува в Русе по покана на Църковното настоятелство при храм „Св. Николай” и книжарница „Хеликон”, със съдействието на Община Русе.


◊ ЗА АВТОРА

Теодора Димова е писател и драматург, дъщеря на признатия български класик Димитър Димов. Завършила е английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Първата й пиеса "Фюри" печели през 1987 г. награда на конкурс в БНР. Следват пиесите "Стая № 48", "Ерикепайос", "Калвадос, приятелю", "Игрила", "Платото", "Неда и кучетата", “Кучката”, “Змийско мляко”, “Любовници” и “Невидимите пътища на прошката”. Автор e на романите "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам".

- Аз съм типичен представител на едно поколение, израснало в пълно религиозно невежество. Със сигурност мога да кажа, че за мен това е най-дълбоката, най-тежката травма от тоталитарния режим – разкъсването на връзката между хората и църквата. Тези последствия като че ли още не сме ги осъзнали достатъчно. Но раната е налице. Тя дълго и трудно ще се преодолява. Мъчително ще се лекува. Едно поколение предава своето невежество на следващото. Грехът се възпроизвежда от самосебе си. Книгата е посветена на децата ми като жест на съкрушение, че им разказвам тази история толкова късно.


◊ ЗА РОМАНА

"Теодора Димова идва да ни каже да изоставим постмодерните си хитрувания, логическите си еквилибристики и дяволски прочити на евангелието, чрез които бихме си заработили фалшива невинност спрямо казуса за вината. Тя идва да ни каже, че да, ние сме виновните ведно с бащите си и техните бащи, с децата ни и техните деца; че винаги сме били и ще бъдем вовеки, защото сме убили, все така убиваме и ще продължаваме да убиваме Сина Господен. Всичко, което разказва романът й, и начинът, по който го прави, не оставя и сянка на съмнение в етическия ригоризъм на нейната позиция, в безкомпромисната суровост на нейната присъда, в онова, което на моменти може да ни се стори като липса на милост по отношение на злите, завистливите, ревнивите, суетните, но също и към глупавите, непрокопсаниците, хората от низините, които натрапчиво лесно се оказват и долни.

Теодора Димова разказва какво и как се е случило през 33-те години на Иисус, както и на хората, с които е бил заобиколен през тях. Някои читатели биха възприели тази книга като добросъвестен опит за съвременно литературно възпроизвеждане на събитията, времената и местата, свързани с живота на Христос; те биха заподозрели книгата в желание да се отърси от по-късни изкривяващи версии и модернизиращи тълкувания...

Така книгата изненадващо убеждава по-скоро с писателската си мяра и самовъзпряност, отколкото с щедростта, многотията, инвентивния разгул. Авторката сякаш повече се е тревожила относно онова какво да изостави и пожертва от арсенала на съвременното романово можене, с което тя многократно е доказвала, че разполага. Силата на тази книга идва от странното съчетание между самоконтрол, лишение и риск: отказ от пъстротията на писането; строгост в осланянето на самопроверени и доказали се художествени техники; смирение пред заплахата книгата да бъде низвергната като старомодна или фанатична; приемане на нейната анахроничност във върховния смисъл на универсална несвоевременност, т.е. на потърсена валидност за всички времена и места...

Не е трудно да си представим два вида читатели: вярващи и атеисти. Първите ще бъдат щастливи с книгата и тя ще укрепи, ще нахрани и ще напои вярата им като небесен хляб. Вторите не биха имали трудности с ироничната, скептичната или дори пренебрежителна поза на досада пред волята за класичност, която тази книга излъчва. Но ще има и трета група читатели, за които не религиозността ще е решаваща. Те ще преживеят като потресение досега си с тази книга колкото заради разтърсващата сила на Христовата трагедия, толкова и заради покоряващата мощ на една пределна посветеност ней – тази на авторката Теодора Димова."

Димитър Камбуров, в. "Култура", бр. 18/2010

Автор:
Организаторите
Публикация:
14.05.2010 г. 23:10
Посетено:
1853
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9956-predstavyane-na-marma-mariam-ot-teodora-dimova-v-ruse