Издания / премиери

Премиера на книгата "Три плюс 1" от Петер Зилахи

Съвременна унгарска проза на живо в Унгарския културен институт

Премиера на книгата "Три плюс 1" от Петер Зилахи


◊ СЪБИТИЕТО


Представяне книгата на Петер ЗилахиТри плюс 1(Издателство "Ерго", София, 2010).
 
На
12 май, сряда, 18.00 часа в
Унгарския културен институт

(ул. "Аксаков" 16, при градинката до "Кристал")

С участието на автора Петер Зилахи, писателя Алек Попов, актьора Николай Луканов и преводачката Стефка Хрусанова.

Заповядайте!
Местата са ограничени!


◊ ПОВЕЧЕ

Петер Зилахи е един от най-оригиналните съвременни унгарски писатели. Започва като поет, продължава с проза, пиеси, есета, занимава се с фотография. Представя творбите си в много страни, участва в благотворително представление и на Бродуей. След Рим и Ню Йорк в момента авторът-полиглот живее в Берлин, публикува статии във „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, пише и за „Гардиън”, „Файненшъл таймс”, „Ню Йорк таймс”. От 1989 г. участва във всички революции в Централна и Източна Европа, пътува от страна в страна. Романът „Последният прозорец-жираф” (1998) отразява личните му преживявания, преведен е на 22 езика (първо на български през 2001 г.). Оказва силно въздействие върху Оранжевата революция в Украйна. Зилахи е капитан на футболния отбор на унгарските писатели, който става европейски шампион във Виена през 2008 г., като Петер е голмайстор на първенството. Книгата му „Три плюс 1” (2007) обединява различни жанрове с биографични елементи.

Стефка Хрусанова е родена в София. Завършва унгарска, английска и българска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”. Член-основател е на международната работна група по проблемите на превода Linguaggi-di-versi, обединение на преводачи и поети от България, Италия, Словения, Франция и др. Стефка Хрусанова публикува в българския периодичен печат преводи на разкази, есета, стихове и статии от унгарски писатели, както и преводи на литературна критика. Съоснователка е и участва с публикации в списанието за деца “Фют”. Превела е от унгарски език редица романи в самостоятелни издания: “Брегът на спомените” от
Ендре Кукорели (1996), “Момчетата от улица “Пал” от Ференц Молнар (1998), “Последният прозорец-жираф” от Петер Зилахи (2001), “Корнел Ещи” от Дежо Костолани (2002), Пътешественик и лунна светлина или Другото желание” от Антал Серб (2006), “Сенчеста главна улица” от Ласло Мартон (2007), “Досието К.” от Имре Кертес (2008), “Белият цар” от Дьорд Драгоман (2008), “Изповедникът на Швейк” от Ищван Вьорьош (2009). Превежда и художествена литература от английски и словенски език. Носител на наградата на унгарската фондация “Милан Фющ” за цялостна преводаческа дейност.

Автор:
Мартин Христов
Публикация:
09.05.2010 г. 17:07
Посетено:
1186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9901-premiera-na-knigata-tri-plyus-1-ot-peter-zilahi