Издания / премиери

Надя Розева Грийн и Емил Бачийски в галерия-книжарница "София Прес"

В рамките на проекта "София медал фест"

Надя Розева Грийн и Емил Бачийски в галерия-книжарница "София Прес"
Емил Бачийски. "Отново влюбен"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница София Прес представя
изложба на Надя Розева Грийн и Емил Бачийски

03.–14.05.2010

Откриване на 3 май от 18.00 до 20.00 ч. в
Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


◊ ПРОЕКТ "СОФИЯ МЕДАЛ ФЕСТ"

Проектът на проф. Богомил Николов „СОФИЯ МЕДАЛ ФЕСТ” има за цел да популяризира резултатите и успехите на българското медално изкуство, представяйки творчеството на 18 творци от различни поколения, активно работещи в областта на медалната скулптура. СОФИЯ МЕДАЛ ФЕСТ е една демонстрация на невероятно разнообразие от възгледи, концепции и стилове в областта на малката скулптурна форма, която е част от съвременната българска скулптура. СОФИЯ МЕДАЛ ФЕСТ е първото по мащабите си събитие в сравнително кратката история на българския художествен медал. Направила първите си стъпки в началото на 70-те години, в началото с творбите на Богомил Николов, а по-късно и на Теодоси Антонов и Иванка Минчева, българската медална скулптура извървява своя трънлив път на подценяване и пренебрежение. Но още със зараждането си българския художествен медал получава най-висока оценка на международни симпозиуми и конкурси в Европа. Това обстоятелство засилва амбицията на пионерите на медалиерството у нас да докажат, че не форматът и размерът определят стойността и качествата на художественото произведение.
 
Предистория. От 1996 година в Националната художествена академия функционира ателие за медална скулптура, създадено и ръководено от проф. Богомил Николов. За изминалите петнайсетина години през ателието са минали около 120 студенти. Някои от тях още в Академията успяват да се включат в устрема на българския медал, спечелвайки редица международни награди. През този период само Британският музей е откупил 5 студентски творби. Талантливите студенти и техните международни успехи, както и системата за професионално развитие в ателието, призната за една от най добрите в света, допринасят всяка година да идват и чуждестранни студенти за следдипломна квалификация.

От 2006 г. във Велико Търново ежегодно се повежда международен симпозиум за медална скулптура в резултат на който се създава и постоянна медална експозиция във Великотърновската художествена галерия. Българският художествен медал вече се очаква с повишен интерес и на световните медални форуми.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Следващата изложба от цикъла е на вече утвърдените Надя Розева Грийн и Емил Бачийски. Проектът им е опит за един по-различен поглед, едно по-различно отношение в спецификата на жанра художествен медал. При съществуващите дълголетни традиции, с канонични, но и с нови решения, медалът се самоопределя с характерните си размери, материали, форми и силуети, с условното “изискване” за двустранност и двумерност, с представянето на “разказа и посланието” по повърхността на обекта, в контакта си с публиката. Експериментът е точно върху тези въображаеми позиции и граници – в търсене на пластика с класически силует, но чрез използването на алтернативни и необичайни материали, да се докосват други измерения. Внедряването на “изображението” вътре във формата, тяхното взаимопроникване, трансформацията и развитието им във времето, движението и състоянията им, свързването и разпадането им... Като контрапункт на стремежа за плътност, масивност и трайност, за вечност на артефакта, да се предаде усещането за временност и мимолетност.


◊ АВТОРИТЕ

Надя Розева Грийн е родена в София през 1974 г. Завършила е НХА – София при проф. Богомил Николов. Има участия в множество форуми за медална пластика в България и чужбина. Нейни творби са притежание на частни и публични колекции в страната и чужбина: British Museum, the Bergen Museum, НХГ – София, ХГ - В. Търново, САЩ, Белгия, Швеция, Франция, Италия, Швейцария, Аржентина, България.

Емил Бачийски е роден през 1969 в Плевен. Завършва Национална художествена академия, специалност Художествена обработка на метали. От 2001 г. е член на Съюза на българските художници, секция “Скулптура”. Oт 2004 г. е член на FIDEM. От 2001 г. е преподавател в специалност “Метал” към НХА гр. София. Oт 1998 г. има участия в над 100 национални и международни изложби, конкурси, пленери, симпозиуми. Има множество награди и дипломи за участията си в различни форуми на медалната пластика в България, Италия, Канада и др.

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
30.04.2010 г. 18:09
Посетено:
2413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9853-nadya-rozeva-griyn-i-emil-bachiyski-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres