Издания / премиери

Премиера на осем книги в една вечер

Силен дебют на Владислав Христов с кратка проза

Премиера на осем книги в една вечер


◊ СЪБИТИЕТО

Новата книга с кратки прози на Владислав Христов
Снимки на деца ще бъде представена на събитието "8" – една среща с литературата, в която предпремиерно ще бъдат представени седемте последни дебютни книги, издадени от "Арс".

Осмото събитие е премиерата на "RES (или палеонтология на поетическото тяло)" – новата книга на Валентин Дишев, издавана от "
Изток-Запад".


4 май 2010 г. (вторник),
Галерия "Кръг+" (ул. "Будапеща" № 5)


◊ АВТОРЪТ И РЕДАКТОРЪТ ЗА КНИГАТА

"Веднъж се опитах да обясня, че писането на кратка проза е като банков обир - трябва, когато влезеш, да си максимално точен, ясен и конкретен, за да не настъпят обрати в акцията. Самите кратки прози трябва да извикват моментно настроение, което е като улавяне в снимка. А снимките на деца се характеризират именно с неподправеност, която снимките на възрастни не притежават. И мисля, че текстовете в книгата са я запазили. От друга страна, снимки на деца не се правят лесно - те са често извън фокус, поради голямото движение и е голямо предизвикателство да уловиш дете в специфична поза." (Владислав Христов)


"В кратките форми наистина фокусът е във фокуса. Владислав Христов го владее безупречно. И го показва: и в безпунктуационния (сякаш) речитатив на първата част на книгата - “Най-кратката нощ”, и във фолклоризираното разбиращо намигване във втората част (”Малки сънища”), и във ”Всички есени” (третата част на книгата), тръгнала от едно носталгично и влюбено завръщане в Прага." (Валентин Дишев)


◊ ПРОГРАМАТА

- 18:00 часа – кратки предпремиерни представяния на “Парченца синьо / Flecks of blue”, хайку, двуезична (английски и български) от Мая Любенова, “Красивите години” от Лора Шумкова (книгата включва студиите "Дебелянов в София" и "София 1907"), “Снимки на деца” (кратки прози) от
Владислав Христов, “Местни чужденци” (разкази) от Иван Димитров, “А (положителна)” (стихове) от Даниела Михалева, “градове сме, а после пустини (стихове) от Мина Стоянова и “Череша с гравитация” (стихове) от Мирослав Христов, с участието на поне четирима от авторите.

19:15 часа – премиера на "RES (или палеонтология на поетическото тяло)"


• Всички приходи от продажби на книги по време на "8" ще бъдат използвани за програмата за развитие на електронните списания "Кръстопът" и DICTUM и програмата за издаване на дебютна литература и хуманитаристика от български автори на Издателство "АРС".


Автор:
Кремена Димитрова
Публикация:
29.04.2010 г. 12:00
Етикети:
Посетено:
1269
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9844-premiera-na-osem-knigi-v-edna-vecher