Издания / премиери

Френският писател Фредерик Бегбеде гостува в България

Представяне на романа „Почивка в кома“

Френският писател Фредерик Бегбеде гостува в България


◊ СЪБИТИЕТО

Френският писател
Фредерик Бегбеде гостува в България

Каним ви на представянето на романа
Почивка в кома
в присъствието на автора


Събота, 1 май, 18.00,
книжарница "Пингвините"
(в подлеза на Ректората)


◊ ПОВЕЧЕ

Имаме удоволствието да ви поканим на среща с френския писател Фредерик Бегбеде, автор на редица романи, преведени на 34 езика, включително на български.

Бегбеде гостува в България по покана на M-Tel и ще е специален гост на церемонията по връчването на Годишните журналистически награди M-Tel Media Masters 2010 на 30 април в София.

Идването му съвпада с навършването на 20 години от публикуването на първия му роман „
Мемоари на един откачен младеж”. Следват „Почивка в кома”, „Любовта трае три години” и филмираният „99 франка” (9.99 лв.).

Срещата с Бегбеде и представянето на книгите му на български, включително най-новата - „Почивка в кома” (ИК „
Колибри”, превод Георги Ангелов), ще се състои тази събота, 1 май. Ще имате възможност да зададете вашите въпроси и да вземете автограф.


◊ ЗА АВТОРА

Фредерик Бегбеде /
Frédéric Beigbeder (роден 1965 г., учил в престижни колежи, завършил политически науки, маркетинг, журналистика и комуникации, направил блестяща кариера като публицист, писател, литературен критик, телевизионен репортер, създател на литературната награда „Флора“) е автор на десетина романа – безпощадна критика на рекламния бизнес, заради която го уволняват.

Фредерик Бегбеде /
Frédéric Beigbeder е и известен парижки денди и заклет купонджия, подобно на Марк Мароние, героя на първите му три книги: „Мемоари на един откачен младеж“, „Почивка в кома“ и „Любовта трае три години“. Бегбеде е превеждан често на български, сред неупоменатите му дотук преводи са: "Windows on the World / Прозорци към света", "Разкази под екстази" и новоиздаденият роман "Романтичният егоист".


◊ ЗА КНИГАТА

В "Почивка в кома“ читателят вижда Марк на откриването на дискотеката с поетичното име „Кенефа“, в психеделичната обстановка и сред безумния декор на огромна тоалетна чиния и изливаща се от „казанчето“ вода върху специално поканените представители на френския и световния елит, сред които принцеси, баронеси и Борис Елцин. Марк е на двайсет и седем години, има хубав апартамент, готино бачкане и въпреки това не се самоубива, казва ни авторът. Марк се е запасил с 6 (шест) презерватива, преди да отиде на откриването на „Кенефа“, за да си легне с хора, които не познава. Ала дълбоко в душата си знае, че и той като всички свои приятели иска само едно – любов и нормалност.

Заедно със своя автор Марк ни описва с известна снизходителност, но и с хаплива ирония, един специфичен вид парижка фауна, който се захранва с екзотични наркотици, неправдоподобни коктейли, диджейски миксове и безплодни светски разговори – фауна, която и автор, и герой отлично познават и която завладяващо представят в тази втора книга от култовата трилогия.

Автор:
Жаклин Вагенщайн
Публикация:
28.04.2010 г. 22:58
Посетено:
3377
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9838-frenskiyat-pisatel-frederik-begbede-gostuva-v-balgariya