Издания / премиери

Двете Багряни във "Вечната и святата"

Книгата-билингва ще бъде представена пред публика за първи път

◊ СЪБИТИЕТО

На 29 април от 18 часа в пиано-бар "Social Club" бихте могли да присъствате на представянето на книгата "Двете Багряни във "Вечната и святата" (изд. на Славянска литературна и артистична академия, библиотечна поредица "Славянска прегръдка").

Събитието ще бъде съпроводено от участието на украинската поетеса и преводачка Анна Багряна, а за книгата-билингва и за фактите около нейното създаване ще говори Елка Няголова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "ВТОРАТА" БАГРЯНА

Анна Багряна е родена на 24 март 1981 г. във Фастов, Киевска област. Завършва филология в Киевския университет. Работи като журналистка в телевизия, в радио, в пресата. Секретар на Националния съюз на писателите на Украйна по работата с младите автори и член на същия съюз от 2004 г. Шеф-редактор на в. „Гранословие”.

Автор на поетичните сборници: „Съцветие на думите” (2000), „Сред люляковите сънища” (2002), „Между боговете и нас” (2005), „Другите линии” (2008). Творби на поетесата са превеждани на полски, английски, френски, български, руски и др. езици. През 2008 г. заедно с полския поет Войчех Песткой издава двуезичната полско-украинска книга „Разходка по въжето”, а също и сборника с поезия, в превод на полски, „Измечтай ме”.

Анна Багряна е автор и на драматически произведения - „Над времето”, „Рододендрон”, „Нагости ме с орехи”, "И у ангелите има от лукавия”, както и на редица новели, разкази, на романа „Етимология на кръвта”.

 

Заповядайте, за да изживеем заедно нещо красиво!

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
28.04.2010 г. 21:25
Посетено:
1008
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9836-dvete-bagryani-vav-vechnata-i-svyatata