Издания / премиери

Представяне на "Слънчев летопис" на Радка Шидерска-Фалк в София

Поезия на български, английски и испански език

Представяне на "Слънчев летопис" на Радка Шидерска-Фалк в София


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата "Слънчев летопис"
от Радка Шидерска-Фалк

За книгата ще говори Мая Атанасова

На 24 април, събота, от 14 часа
в Творчески център в Дианабад, бул. "Г. М. Димитров" бл. 60, офис 25



◊ ЗА КНИГАТА

(...) Някой може да ме упрекне, че припокривам авторката и нейната лирическа героиня. Но, признавам си, не мога да се отдръпна настрана и да гледам на нейната поезия като на нещо измислено. Виждам я цялата с другото й лице в едно друго пространство - на поезията и въображението.

Лирическата й героиня с нейната поетическа биография, написана с лъчите на слънцето, в един вълнуващ летопис, разкрива себе си с промяната на своите настроения от слънчеви и безметежни до изпълнени с болка и тревога. Какво може да помрачи настроението й? - отсъствието на децата, много скъп и мил спомен за майката, която чупи яйцата за закуската, "освобождавайки малки затворени слънца". Споменът е трогателен и в нейната кратка изповед "от бялата й самота светът се смрачава". Но, като в ноктюрно на Шопен, светлата тъга се сменя с очарованието на лятото, с къщата сред хълмовете, които вечер се отдалечават, а с утрото се приближават отново. И лятото с облаците, тръгнали от океана, със залеза и с живота на листата до падането на мрака. Има толкова причини да кажеш: "Целувам лятото".

Носталгията, носталгичните чувства на една много чувствителна душа в поезията на Радка Шидерска не се изливат на потоци. Към тези чувства на своята лирическа героиня поетесата се отнася с особена деликатност, без да натоварва читателя. Както е в току-що цитираното стихотворение "Затворени слънца". Тук асоциативната верига ражда метафората, в която е скрита тихата носталгична болка. (...)

Носталгичното чувство не се изповядва директно. Такъв е и случаят със стихотворението за черешите, които лирическата героиня купува от продавача мексиканец на улицата. Носталгията влече към минали случки, но те вече са в друго време и в друго измерение и даже "не към къщи/ а много далече". В паметта идва цъфналата череша на съседите, "прехвърлила клони над оградата". И откритието на сина, че младото дръвче в двора с "кичур от бели цветчета" прилича на... момиченце.

Много деликатно и фино е поднесена темата за тъгата на майката по децата, когато са далеч от нея. Трогателно звучи малката изповед на сина, който развежда туристи в галерията и доверява, че жената на една от картините в последната зала, в ъгъла, много прилича на нея. За да бликне чувството за вина: "През цялото това време/ докато ме е нямало/ аз съм стояла в ъгъла".
(...)
Американският свят и българският свят нито се припокриват, нито се размиват. В поезията на Радка Шидерска всеки от тези светове живее своя живот, има си свой стил и декорация, свои пейзажи, а чувството и въображението ги пресъздават по различни закони. Това прави нейната поезия богата на усещания, на чувства и градежи и никога - на разруха. Това създава и морала за нещата от живота в поетическата тъкан на нейните стихотворения. Срещата с нейната нова стихосбирка ни прави съпричастни към една блага душевност, която ни е толкова необходима в нашия съвременен свят на "лаещи кучета".

"Слънчев летопис" е триезична книга. Стихотворенията в нея са на български и в превод на английски и испански.

Донка Йотова,
думи за
"Слънчев летопис" при представянето на книгата в Стара Загора
Автор:
Публикация:
21.04.2010 г. 16:29
Посетено:
1469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9770-predstavyane-na-slanchev-letopis-na-radka-shiderska-falk-v-sofiya