Издания / премиери

Представяне на "Брегът на Ахейците" от Кириакос Хараламбидис на български език

По повод Световния ден на книгата и авторското право – 23 април

◊ СЪБИТИЕТО

По повод Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, Представителството на Гръцката фондация за култура в България, в сътрудничество с Академията за балканска цивилизация, организират представяне на книгата на кипърския поет Кириакос Хараламбидис „Брегът на Ахейците” на български език, на което най-учтиво Ви канят.

Преводът на творбата е дело на проф.
Кирил Топалов, бивш посланик на Република България в Гърция и председател на Дружеството „Приятели на гръцката култура”.

Проявата ще се проведе на 27 април 2010 г., вторник, от 18:00 ч. в Представителството на Гръцката фондация за култура на ул. ”Георги Бенковски” № 51.

 
◊ ЗА АВТОРА

Кириакос Хараламбидис е роден в Кипър през 1940 г. Следва история и археология в Атинския университет, театрално изкуство в Атина, радиожурналистика в Мюнхен. Първоначално работи като филолог в средните училища, а след това продължава кариера си в  Института за радио на Кипър, където работи в продължение на тридесет години и заема поста директор.

Кириакос Хараламбидис издава десет поетически сборника, превежда Романос Мелодос, занимава се сериозно с есеистика. Творчеството му получава топъл прием и поетът бива удостоен с държавната награда за поезия на Гърция, а също и на Кипър, наградата на Атинската академия, наградата за литература на Република Кипър и международната награда „Константинос Кавафис”.

Поезията и есеистичните творби на Кириакос Хараламбидис - плод на богат житейски опит и духовни прозрения, изразяват едновременно чувството за принадлежност към кипърската общност и от друга страна, надхвърлят тези рамки и гравитират към едно икуменическо виждане за света, което разширява и обогатява понятието за гръцка нация.

Автор:
Цветелина Атанасова
Публикация:
20.04.2010 г. 23:46
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9762-predstavyane-na-bregat-na-aheytsite-ot-kiriakos-haralambidis-na-balgarski-ezik