Издания / премиери

Гостуване на Мария Донева в Пловдив

С книгата „Прикоткване на смисъла“

Гостуване на Мария Донева в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "
Жанет-45" и Арт център Тракарт ви канят на едно любопитно събитие - гостуването на Мария Донева в родния град на книгата „Прикоткване на смисъла. Стихотворения“ – Пловдив.

На 7 април (сряда), 18:30 часа, в Културен център Тракарт


◊ ОЩЕ

Книгата „Прикоткване на смисъла“ навърши цяла година, а смисълът така си ходи по улиците неприкоткан, неопитомен и недостатъчно погален…

Мария Донева, вместо да се заеме с прикоткващи дейности, тръгна да го търси по театри и концертни зали.

От април 2009 до април 2010 г. тя написа и постави в Държавна психиатрична болница – Раднево комедиите „Похищението на Луцифер“ и „Между етажите“.

Не й стигна това, ами със Сдружението „Бъдеще за децата с увреждания“ в Казанлък събра цяла група деца и с тях направи спектакъл за свръхчовеци и обикновени котки, наречен „Котето, което спаси света“. Пак с тях създаде литературен клуб, цяла година се забавляваха с фантазиране и игри с думи и до месец ще издадат чисто нова книга – „Приказки за приятели“.

От Драматичния театър в Стара Загора решиха да я вземат за драматург. Там тя хвана древногръцката трагедия „
Антигона“ и – без да иска съгласието на Софокъл – премахна една трета от действащите лица заедно с целия хор... И сега я играят в този вид, слава богу – на камерна сцена.

Освен това написа детска пиеса с песни и танци и я кръсти „Как се прави приказка“, а в тази пиеса рецепта за правене на приказки няма. Има само една рецепта, но тя е за правене на магии: котешки мустак + стар билет за влак + косъм от муха + мухъл от троха + кокал от кюфте + плюнка от дете… Въпреки това пиесата се играе, децата танцуват и се веселят, а смисълът се усуква по улиците в изцяло неприкоткано състояние.

Между другото Донева спечели няколко поетични конкурса, един от които беше за предизборна поезия (?) и й донесе награда от едно замразено пиле (!) и 20 лева.

Без да спира с едната ръка да пише стихотворения, с другата да реди декори, а с другата да поправя домашните на учениците си, а с другата да държи телефона си, а с другата да прави палачинки, крем-карамел и кюфтенца, тя се зае да пише текстове на песни и като така се роди стилът JAP (Jazz And Poetry).

Най-накрая, година след раждането на книгата, Мария Донева ще дойде на 7 април (сряда), 18:30 часа, в Културен център Тракарт и ще рецитира стихотворения, ще разказва смешки и ще прави мили очи на публиката.

А смисълът ще бъде там през цялото време и ще мърка доволно.

Автор:
Публикация:
02.04.2010 г. 11:27
Посетено:
1535
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9634-gostuvane-na-mariya-doneva-v-plovdiv