Издания / премиери

Излезе от печат новият бр. 18 на сп. "Литературни Балкани"

Новият брой - с поглед към младите

Излезе от печат новият бр. 18 на сп. "Литературни Балкани"


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе от печат новият бр. 18 на сп. ”Литературни Балкани”

Списанието е обърнато към младите с рубриките “АБВ - пиши като майстор”, “Първи разказ”, “Млади преводачи”, както и с цялата композиция, избор на теми и автори.


◊ В БРОЯ

Дебюти

В “Първи разказ” освен Йордан Радичков и Георги Мишев са представени и дебютите на дванайсет участници в курса по творческо писане на “Балкани”:
. Маргарита Фергюсън
. Диан Киров
. Сара Абударар
. Христина Панджаридис
. Мария Манахова
. Ралица Люцканова
. Силвия Аризанова
. Милена Стойкова
. Михаела Танева
. Айше Рубева

Полемики
Острите проблеми в литературата и културата и в този брой не са премълчани, за което подсказват десетина публикации, обединени под заглавията “Имаме ли духовен елит?” и “Спектакълът на употребените”. В тях става дума и за будното малцинство, и за така наречените двудомни писатели от Македония и България, и за прогнозите на Джордж Фридман, че е възможно Балканите да са под турско този век, тук са и писателските възражения срещу цензурата, включително в България, на най-известния словенски автор Драго Янчар.

Какво още ще прочетем в броя:
. “Колекция Балкани” предлага цикъл стихове от поета Борис Христов, специално подбрани от автора за този брой на списанието. Божидар Кунчев и Яница Радева намират интересна гледна точка към едно творчество, белязано от високата мярка на поет, който от години живее в с. Лещен, Гоцеделчевско и е категорично с гръб към суетата на деня.

. В “Коне и поети, все по-трудно наети, все по-трудни за продан”, парафраза на стих от румънката Ана Бландиана, преводачите Румяна Станчева, Здравко Кисьов, Яна Букова, Роман Кисьов ни запознават с известни имена от Румъния, Полша, Гърция, Македония, преводачът Роман Кисьов участва и като автор в блока.

. Фотоархивът на Георги Панамски, с половин вековен стаж във фотожурналистиката, изненадва със снимки на Невена Коканова в Сатиричния театър, Георги Аспарухов-Гунди край тъч-линията на стадиона със сина си, а Тодор Живков е уловен да свири на дудук, както и да се целува страстно с Леонид Брежнев.

. “Проект за балканска култура” на сръбския писател Иван Иванович, известен дисидент по времето на Милошевич, разказва за връзката на сръбския класик Раде Драйнац и Елисавета Багряна, за предизвикателството към масовите предразсъдъци в двете страни през 30-те години на миналия век, когато стената на омразата е непреодолима.
 
. Сръбската награда на сп. НИН  за Гроздана Олуич е представена с откъс от наградения роман в превод на Ганчо Савов. Наградата е съпоставена с печално приключилата българска награда ВИК.

. В “Срещи с майстори” художникът и скулпторът Георги Чапкънов се изповядва, както за радостта, така и за проклятието да си майстор в България. По точно определен повод той нарича държавата ни “свинска”.

Дизайнът на броя е дело на Боряна Йорданова, студентка в Художествената академия, специалност “Илюстрация”
.
Автор:
Изд. "Балкани"
Публикация:
31.03.2010 г. 17:04
Посетено:
1477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/9625-izleze-ot-pechat-noviyat-br-18-na-sp-literaturni-balkani